Menu

.      

Kõik on seaduslik

„Kõik on seaduslik,” ütles Venemaa president Vladimir Putin pärast Krimmi okupeerimist kuu aega tagasi. „Kõik on seaduslik,” ütlesid maksu- ja tolliameti ametnikud pärast sõiduauto kütusepaagis oleva kütuse maksustamist poolteist aastat tagasi.

Noort näitlejat Mari-Liis Lille jäljendades võib küsida, et mis on sellel pildil valesti. Või kas on üldse midagi valesti? Kui Putin tunneb, et tal on õigus Krimm, Ukraina või näiteks Balti riigid okupeerida, siis võib ta seda teha. Samamoodi võib maksu- ja tolliamet maksustada autoga kaasas oleva kütuse, klaasipuhastusvedeliku, mootoriõli või isegi tagavararatta, kuna amet tunneb, et tal on õigus.

Putini puhul tuleb selline õigustamine asjaolust, et ta ei tunneta Ukrainas või ukrainlastes endale mingit vastast. Ta on kindel, et keegi ei julge talle vastu hakata. Seetõttu võib ta nii Ukraina, ukrainlaste kui lääneriikide üle irvitada. Samamoodi käituvad maksu- ja tolliameti töötajad, kes on poolteist aastat sisuliselt Kagu-Eesti elanike peale irvitanud. Nad julgevad seda teha, kuna nad teavad, et niigi raskes olukorras ja räsitud Kagu-Eesti inimesed ei suuda võtta ette kulukat kohtuteed. Need, kes suudavad mõne euro pärast kohtuteed käia, on üksikud ning nendele on maksu- ja tolliamet piiril sisse kasseeritud eurod tagastanud.

Ometi on nii Putin kui ka maksu- ja tolliamet jõhkralt tegutsedes omale jalga tulistanud. Mõlemad läksid kirvega kurge püüdma ja võivad lõpuks kõigest ilma jääda. Putini tegevus Ukrainas on sisuliselt kogu Venemaa välisilma eest isoleerinud, kui Hiina ja India välja arvata, mistõttu põgenevad venelased oma kodumaalt. Samamoodi on kõigest ilma jäänud maksu- ja tolliamet, kui karmidele meetmetele vaatamata on maksulaekumine hüppeliselt kukkunud. Nii nagu valitsuse poliitika puhul laiemalt, nii hääletasid Kagu-Eesti inimesed jalgadega: nad loobusid pärast ebainimlike meetmete rakendamist üldse piiri ületamast ja sõidavad autoga võimalikult vähe. Osa neist on oma harjumusi muutnud, osa üldse Eestimaa tolmu jalgelt pühkinud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD