Menu

.      

Ligemale miljon kilomeetrit bussiroolis olnud võrulane Ain Viitkin tunnistati Eesti kõige oskuslikumaks juhiks

  • Kirjutas Kalev Annom

Ain Viitkin eile Iveco Crossway roolis, peas tammelehtedega kaunistatud Iveco müts, mille sai esikoha eest testsõidul. Foto: FOTOSFERA / ANDREI JAVNAŠAN

MEISTERJUHT ❯ Juulikuu esimestel päevadel toimus Tallinnas Laagris Iveco busside maaletooja AS Iv Pluss juures bussijuhtide koolituspäev koos testsõiduga. Osales kümme bussijuhti. Võitjaks tuli võrulane, kolmkümmend aastat bussiroolis olnud Ain Viitkin, kes läheb sügisel Eestit esindama Tšehhimaal toimuvatele niinimetatud bussijuhtide Euroopa meistrivõistlustele.

Tšehhis toimuvat Iveco bussijuhtide professionaalsuse mõõduvõtmist saab Euroopa meistrivõistlusteks nimetada küll, sest Euroopas sõitvatest bussidest 70 protsenti on Iveco bussid.

„Koolituse käigus oli 20minutiline testsõit, kus tuli sõita Laagrist Nõmmele ja tagasi. Minu testsõit kestis 21 minutit, sest tuli oodata ja läbi lasta rong,” meenutas Ain Viitkin õppepäeva eile Võrumaa Teatajale.

Testsõitu võib lihtsustatult nimetada ka ökonoomsussõiduks või siis ka bussi heaperemehelikuks kasutamiseks.

„Hindajad arvestasid näiteks, kui oskuslikult kasutab juht ära pidurienergiat, kui õigel ajal vahetatakse käike, kuidas tunnetatakse gaasi ja piduripedaali, milline on kütusekulu,” rääkis Ain Viitkin.

Ain Viitkini sõnul ei mõelnud ta võidule, vaid püüdis sõita võimalikult hoolikalt. Lõpptulemus oli meeldiv üllatus – esikoht. Aastaid tagasi, 1989. aastal osales Ain Viitkin Ikaruse bussijuhtide kutsevõistlusel, kus osales paarkümmend juhti. Sõideti platsi peal ja tehti igasuguseid osavus- ning täpsuskatseid. Siis võitis Ain Viitkin kuuenda koha.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD