Menu

.      

Mere: lihatööstust survestavad kõrged toorainehinnad ja tööjõukulud

  • Kirjutas BNS

HKScan Estonia juhatuse esimehe Anne Mere sõnul painavad Eesti lihatööstust tooraine ja tööjõukulu kiire kasv. 

Kuigi liha tarbimine kasvab Mere hinnangul Eestis jõuliselt ja sellega koos ka müügitulud, siis niisamuti kasvavad ka kulud ja kogukasum on tublisti kukkunud. Hiinas lahvatanud seakatku tõttu on suur osa sealsetest sigadest tapetud, samas on tegu maailma suurima sealiha tootjaga. Sealiha on aga Eestis kõige tarbitum liha.

"Hiina ostab täna kokku nii sealiha kui ka muid liha liike ja on ühtlasi maailma suurim sealiha tarbija. Nüüd on vaja varem Hiina poolt toodetud kogus kusagilt mujalt kätte saada. See on kaasa toonud selle, et sealiha kokkuostuhinnad on hakanud sellel aastal kõvasti ja kiiresti tõusma," ütles Mere T1 kaubanduskeskuses peetud ettekandes. 

"Täna on Euroopa kokkuostuhinnad umbes 35 protsenti kõrgemad kui eelmisel aastal. See on positiivne uudis seakasvatajatele, sest sealiha hinnad olid kuni selle aasta alguseni väga madalal tasemel. Samal ajal olid teravilja (sööda) hinnad kõrgel. Iga toodetud liha kilo eest tuli tegelikult miinus. Praegu on võimalik seakasvatuses teenida ka kasumit," lisas Mere.

Samas tähendab Mere sõnul lihatööstustele kõrgem kokkuostuhind seda, et toorainehinnad lähevad oluliselt üles. "Näiteks vorsti tooraineks minev sealiha trimming oli käesoleva aasta september-oktoober seisuga 50 protsenti kallim kui jaanuaris. Osade tükkide ja toorainete puhul on tegemist juba tõelise defitsiidiga," nentis Mere ja lisas, et ta ei näe seda olukorda lähiajal maailmaturul muutumas ja keegi ei tea kui kiiresti olukord Hiinas taastub. "Pigem on oodata hindade kasvu."

Teise murekohana tõi Mere välja tööjõusaadavuse ja palgasurve. "See on väljakutse millega tegeleda. Selleks, et neutraliseerida nii tooraine- kui tööjõukulusid, on vajalik mahte tõsta ja vaadata eelkõige eksporditurgude suunas."

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD