Menu

.      

Alates 1. juulist on roheline kaart valgel paberil

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Alates 1. juulist kehtestab Eesti Liikluskindlustuse Fond (LKF) uue rohelise kaardi vormi ehk  rahvusvahelise liikluskindlustuse poliisi peab printima valgele paberile, mitte enam rohelisele. 

Tänu muudatusele võivad kindlustusandjad rohelise kaardi väljastada elektrooniliselt pdf failina. Sel juhul peab klient enne välisriiki sõitmist rohelise kaardi ise valgele paberile printima.

LKF-i juhatuse liikme Lauri Potsepa sõnul puudutab muudatus ainult Eesti kindlustusandjate väljastatud rohelisi kaarte. "70 aastat on rohelist kaarti trükitud rohelisele paberile. Nüüd aga andis rohelise kaardi büroode nõukogu riikidele vaba voli otsustada, kas trükkida see rohelisele või valgele paberile," ütles Potsepp.

"Liikluskindlustuse fond otsustas valge paberi kasuks puht praktilistel põhjustel, et kindlustusandjad saaksid rohelise kaardi saata kliendile meili teel pdf failina. Autoomanikud saavad ise selle valgele paberile printida ja ei pea enam kindlustusandja kontorisse rohelisele kaardile järele minema," selgitas Potsepp.

Roheline kaart on rahvusvaheline liikluskindlustuse poliis, mille saab sõidukile tellida kindlustusseltsilt koos Eesti liikluskindlustuspoliisiga. See peab olema paberil kaasas riikides, mis ei ole Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigid, näiteks Venemaal, Ukrainas ja Valgevenes.

"Rohelise kaardi võib lisaks liikluskindlustuse poliisile kaasa võtta ka kaugematesse Euroopa Liidu riikidesse, et vältida arusaamatusi liiklusõnnetuse korral või asjaajamisel. Samas tuleb meeles pidada, et alates 1. juulist ei ole Ühendkuningriik enam uuel rohelise kaardi vormil Euroopa Majanduspiirkonna riik. Seega roheline kaart peab Suurbritanniasse sõites kaasas olema," märkis Potsepp.

Kuni 1. juulini rohelisel paberil välja antud rohelised kaardid kehtivad edasi ja neid ei pea ümber vahetama.

LKF on Eesti rohelise kaardi büroo, liikluskindlustuse garantiifond, liikluskindlustuse registri pidaja ja liikluskindlustuse lepinguta sõidukite sundkindlustaja. LKF hüvitab registreerimata, sundkindlustusega ja tuvastamata jäänud sõidukiga tekitatud kahju. Samuti korraldab LKF liikluskindlustuse vaidluste lahendamist liikluskindlustuse lepitusorgani kaudu.

20 PÄEVA ENIMLOETUD