Menu

.      

Terviseamet: Antsla Vikerkaare festivalile minek on keelatu

  • Kirjutas BNS

FOTO: Aigar Nagel

Terviseamet otsustas nii Vikerkaare festivalil osalejate elu ja tervise kaitsmiseks, kui üleüldise nakkusohutuse tagamiseks keelata esmaspäevast 19. augustini Antslas peetava ürituse European Rainbow Gathering, kuhu juba praeguseks on saabunud inimesi COVID-19 riskipiirkondadest. 

Terviseameti lõuna regiooni juht Tiia Luhti sõnul on üritusele minek keelatud, sest lisaks COVID-19 riskiriikidest saabunud inimestele ja eneseisolatsiooni nõude eiramisele pole Vikerkaare festivali puhul pole soovitud tagada isegi mitte elementaarseid kätepesu võimalusi. „Seebi ja voolava veega kätepesu võimaluse puudumine, nõuetele mittevastava välikäimla kasutamine ning tihedad inimkontaktid on väga soodne pinnas erinevate nakkushaiguste levikuks,“ ütles Luht, kelle sõnul puudub osalejalel ka võimalus toidunõusid voolava veega pesta. „Samas säilitatakse kergesti riknevat toitu soojas keskkonnas, kollektiivse nakatumise korral ei ole organiseeritud ei abi andmist ega kutsumist. Ka pole kiirabil võimalik kinnistule telkide juurde pääseda ega abi osutada.“

Lisaks terviseametile leiab ka Antsla vallavalitsus, et üritus ei tohiks sellisel kujul aset leida. „Kuivõrd Antsla vallavalitsusele ei ole esitatud avaliku ürituse loa taotlust, ei ole vallavalitsus ka ürituse korraldamiseks luba andnud,“ ütles Antsla abivallavanem Kurmet Müürsepp, kelle sõnul annab Antsla vald festivalil osalevate inimeste majutamiseks vajadusel kasutada ka vallale kuuluvad ruumid. „Oleme pidevas suhtluses nii terviseameti kui politseiga ning toetame nende tegevust täielikult.“

Järelevalvet keelust kinnipidamise osas teevad terviseamet ja ametiabipalve alusel tegutsev politsei- ja piirivalveamet.

Antsla vallalt laekus info terviseametile European Rainbow Gathering nimelise ürituse toimumisest Antsla vallas 15. juulil. Samal päeval edastas terviseamet ürituse kontaktisikule täiendavad küsimused koos juhistega, kuidas on praegusel ajal võimalik suurema osavõtjate arvuga üritusi viia läbi. Kuigi kontaktisik vastas üldsõnaliselt, et täidab reegleid, jäid terviseameti esitatud küsimused vastamata. Sellest tulenevalt tegi terviseamet ettepaneku Antsla vallale, keskkonnaametile, keskkonnainspektsioonile, päästeametile, politsei- ja piirivalveametile, Lõuna-Eesti haiglale ning ürituse kontaktisikule ettepaneku reedel Antsla vallamajas kohtuda ja olukorda arutada. 

Ürituse kontaktisik võttis koosolekust osa telefonitsi. Ametkonnad jõudsid seisukohale, et teadaolevate asjaolude juures ei ole nimetatud ürituse läbiviimiseks loodud ohutuid tingimusi. Antsla vallavalitsus kogunes 17. juuli õhtul ning andis välja korralduse, et Vikerkaare kogunemine ei ole sellisel kujul lubatud.  Terviseamet andis ürituse keelamise otsuse kontaktisikule üle esmaspäeval. 

20 PÄEVA ENIMLOETUD