Menu

.      

Päästeamet tunnustas aumärgiga kokku 112 elupäästjat või päästevaldkonna arendajat

  • Kirjutas BNS

Emma Semjonova oli täna kõige noorem elupäästja, aidates väikese õe ja vennad põlevast korterist välja.

President Kersti Kaljulaid, siseminister Mart Helme ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu Pärnus päästeteenistuse aumärgiga 112 inimest, kes on silma paistnud hoolivuse, missioonitunde ja vaprusega inimeste elu ja vara päästmisel või kel on märkimisväärseid teeneid päästevaldkonna arendamisel, edastas amet.

Elupäästja medali sai 70 inimest, nende seas lisaks päästjatele, kiirabitöötajatele ja politseinikele ning teistele päästevaldkonna töötajatele ka 15 eraisikut.

Esmakordselt anti välja elupäästja medali eriklass, mille pälvis Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando päästja Jevgeni Novikov. Elupäästja medali eriklass antakse välja alates neljandast elupäästmisest. Novikov on elupäästja medali saanud 2011., 2015. ja 2017. aastal.

President avaldas lootust, et möödunud aasta on tekitanud olukorra, kus hakkame laiapindsesse riigikaitsesse ja ühiskonna kriisivalmidusse tõsisemalt suhtuma. „Igaks meist võib ootamatult sattuda liiklusõnnetuse, tulekahju, lähedase inimese terviserikke või ka võhivõõra inimese uppumise tunnistajaks. Me ei saa selliseid olukordi kunagi lõpuni ära hoida ega välistada, küll aga nendeks paremini valmis olla,“ lausus riigipea ning nentis, et mida rohkem on ühiskonnas julgeid ja ennastsalgavaid, aga ka teadlikke ja oskuslikke inimesi, seda vähem on kaotatud elusid.

Helme tänas kõiki elupäästjaid, kelle kiire ja professionaalne tegutsemine on tõestus sellest, et Eesti inimesed märkavad, hoolivad ja abistavad. „Eesti on seda turvalisem, mida rohkem iga Eesti inimene ohutu elukeskkonna loomisel osaleb,“ ütles siseminister ja tõdes samal ajal, et igal aastal toimub pea 15 000 päästesündmust ning vee- ja tuleõnnetustes hukkub kokku ligikaudu 80–90 inimest. „Peame suunama veelgi suurema tähelepanu ohuolukordade ja õnnetussurmade ennetamisele,“ lisas Helme.

„Päästeameti tegevuse keskmes on alati inimene, aga samamoodi seisab päästeteenistus ise inimestel. Tunnustuse ja tänu on ära teeninud kõik kutselised, vabatahtlikud ja eraisikutest elupäästjad, aga ka need inimesed ja meie partnerid, kes oma pühendunud tööga on aidanud Eesti elu ohutumaks ja turvalisemaks muuta,“ sõnas päästeameti peadirektor Kuno Tammearu.

Aumärkidega tunnustati ühtekokku 112 inimest. Seekordsete elupäästjate hulgas on teiste seas näiteks Emma Semjonova 11-aastane tüdruk, kes aitas põlevast korterist pääseda oma vendadel ja õel ning 72-aastane härra, kes päästis uppumisohust 90-aastase naise. Lisaks elupäästemedalitele anti üle kolm päästeteenistuse kuldristi, 11 päästeteenistuse hõberisti ning 28 päästeteenistuse medalit. Samuti anti üle vabatahtliku päästeala edendaja rändauhind ning päästeameti peadirektori tänukirjad.

Päästeteenistuse kuldristi pälvisid hindamatu panuse eest päästevaldkonda päästeameti nõunik Indrek Ints, Pärnu päästekomando komandopealik Jaanus Saar ning Põhja päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo juhtivinspektor Jelena Sibul.

Päästeteenistuse kuldrist antakse ulatuslike ja keerukate päästetööde juhtimise või silmapaistvate teenete eest päästealal, samuti kauaaegse eeskujuliku teenistuse eest päästeasutuses.

Päästeteenistuse aumärke on antud välja alates aastast 1998. Aumärke antakse üle kaks korda aastas.

20 PÄEVA ENIMLOETUD