Menu

.      

Ööpäevaga lisandus 49 positiivset koroonatesti

  • Kirjutas BNS

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis  2563 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 49 testi tulemus osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 30 inimesel. Ida-Virumaale laekus üheksa ning Saaremaale neli, Raplamaale kaks, Pärnumaale kaks ning Lääne-Virumaale üks uus koroonaviiruse juhtum. Ühe positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht. Reeglina on sellisel juhul tegemist välismaalasega.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 44,77.

Harjumaa 30, neist 24 Tallinnas, uuest juhtumist kaheksal on tegemist varasemate nakatunute lähikontaktsetega. Ühel juhul toodi viirus sisse Valgevenest ning ülejäänud juhtumite asjaolud on veel täpsustamisel.

Põhja regionaalosakonna inspektorite jälgimisel on üle 2000 inimese, kellest 318 on haigestunud. Kokku saab Põhja regionaalosakonna tööpiirkonnas eristada seitset kollet, millest suurimad on Ida-Tallinna keskhaigla kolle ehk 35 nakatunut, neist 22 töötajat, 11 patsienti ja kaks kohviku töötajat ning Läänemere gümnaasiumi kolle, kus on haigestunud 33 inimest. Päästeameti koldega on seotud seitse juhtumit, nakatumisega töökohal seitse ja pereringis kuus juhtumit. Haapsalu nostalgiapäevade koldes on kaheksa nakatunut. Teises töökoha koldes on hetkel üheksa haigestunut.

Ida-Virumaa uutest juhtumisest kolm on seotud nakatumisega pereringis, kahel juhul nakatuti läbi haigestunud tuttavate ning kahel juhtumi puhul toimus nakatumine töökohal. Ülejäänud juhtumite asjaolud on täpsustamisel. Lääne-Virumaa nakatumisjuhtumi asjaolud on veel selgitamisel. Kokku on ida regiooni tööpiirkonnas kaheksa aktiivset kollet, millest Kohtla-Järve töökoha koldega on seotud seitse, esimese Sillamäe töökoha koldega 13 ja teise Sillamäe töökoha koldega üheksa inimest. Tutvuskonna koldega on seotud 30, Tammiku põhikooli koldega 11 ning Kohtla-Järve sünnipäeva koldega viis inimest. Teise Ida-Virumaale pereliikmete ja tuttavate koldega on hetkel seotud seitse inimest. Kohtla-Järve kesklinna põhikooli koldega on seotud kuus haigestumist.

Ida regionaalosakonna jälgimisel on 982 inimest, kellest on haigestunud 190.

Lõuna regiooni tööpiirkonnas on tänahommikuse seisuga üks kolle ehk Võru töökoha kolle, kus on 19 inimest. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses 442 inimest, kellest 52 on haigestunud.

Saaremaale lisandunud juhtumite puhul on ühel juhul tegemist varasema haigestunu lähikontaktsega, ühel juhul haigestus Ida-Tallinna keskhaiglas ravil viibiv inimene ning Saaremaale lisandunud nakatunu oli eelnevalt viibinud samuti Ida-Tallinna keskhaiglas ravil. Pärnumaa juhtumite puhul toimus üks nakatumine läbi perekontakti ning teine läbi töökontakti, kuid nakatunu ei ela Pärnumaal. Lääne regionaalosakonna jälgimisel on 177 inimest, kellest 22 on haigestunud.

29. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 36 inimest, juhitaval hingamisel on üks patsient. Koju saadeti kolm inimest ning üks inimene viidi Ida-Viru Keskhaiglast üle teise haiglasse. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kaheksa.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 458 COVID-19 haigusjuhtumit 445 inimesega.

29. septembri seisuga on tervenenud 2564 inimest. Neist 1967 inimese haigusjuhtum on lõpetatud, 597 inimese puhul on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on kokku tehtud ligi 211 000 esmast testi, nendest 3315 ehk 1,57 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.  

Terviseameti kinnitusel on olukord muutumas tõsisemaks ning on oluline, et tuleb kasutada kõiki võimalusi, mis aitavad pidurdada viiruse leviku edasist laienemist. COVID-19 haigus on jõudmas elutähtsate teenuste ja riskirühmadeni nagu haiglad ja hooldekodud. Arvestades viiruse leviku kasvu maailmas ja Euroopas, tuleb välisreisid ära jätta ning veeta koolivaheaeg Eestis. Igaühe käitumisest sõltub, kas saame vältida suuremaid piiranguid ja jätkata tavapärast elu. 

Rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis tasub kanda maski – siseruum on rahvarohke, kui inimeste vahel pole võimalik hoida kahemeetrist vahemaad. Suu ja nina katmine takistab pisikute levimist. Kanna kaitsemaski vastavalt juhistele, meditsiinilist maski tuleb kanda värviline pool väljas. Mask ei asenda teisi nakatumist vähendavaid abinõusid nagu kätepesu või aevastamisel ja köhimisel suu ning nina katmine kas ühekordse salvräti või varrukaga. Eriti oluline on end kaitsta haige lähikontaktsena.

Kui on nakatumise kahtlus, püsi kodus ja helista oma perearstile, kes saab suunata testima. On väga oluline, et nakatunud ja nende lähikontaktsed jääksid võimalikult kiiresti isolatsiooni, et viirust mitte levitada. Ainult nii saame hoida viiruse leviku kontrolli all ning kaitsta riskirühmade inimeste elusid ja tervist.

Google Play või App Store’i kaudu saab oma telefoni laadida mobiilirakendus HOIA, mis teavitab, kui inimene on olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saab nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli.  

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse andmetel on tänase seisuga HOIA mobiilirakendust alla laaditud 144 788 korda ja läbi selle on end haigeks märkinud 67 inimest.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD