Menu

.      

Rõuge vahetas vallavanema välja

  • Kirjutas BNS

Mailis Koger emadepäeva ajal. FOTO: Kalev Annom

Rõuge vallavolikogu umbusaldas teisipäeval senist vallavanemat, viimase aasta lapsehoolduspuhkusel olnud Mailis Kogerit ning valis tema asemel uueks vallajuhiks seni vallavanema ülesannetes olnud Rein Loigu, edastas Lõuna-Eesti Postimees.

"Alates 12. aprillist on vallas poliitiline olukord muutunud ja sellega seoses on senine vallavanem kaotanud volikogu enamuse usalduse ja kutsutakse tagasi," ütles umbusaldajate nimel Alar Johanson.

Mailis Koger teatas enne volikogu e-istungi algust, et ei soovi sellel osaleda ning saatis volikogule läkituse. "See, et poliitiline võim kohalikus omavalitsuses keset valimisperioodi vahetub, käib paraku omavalitsuse elukorralduse juurde," seisis avalduses. "Ma ei saa aga nõustuda põhjendusega, milleks on usalduse kaotus."

"Mul puudub igasugune süü eespool toodud tegevustes või mingites muudes tegevustes, mis võiks kaasa tuua usalduse kaotuse. Veel enam, olen alates 9. aprillist 2020. aastast olnud sünnitus- ja lapsehoolduspuhkusel ning minu teenistussuhe on peatatud. Kuidas ma selle usalduse nüüd siis kaotasin?"

Ka opositsioon tundis huvi, millisel konkreetsel põhjusel Koger uue võimuliidu usalduse kaotas, kuid sel teemal pikemat arutelu ei avatud. "Üksikasjadesse ei hakka langema. See on ühine poliitiline otsus," vastas Johanson.

Kogeri umbusaldamise poolt hääletas 14, vastu 12 saadikut.

Ainsa kandidaadina vallavanemaks esitatud Rein Loik sai elektroonilisel hääletusel 27 poolthäält, kuigi volikogu liikmeid osales e-istungil teadaolevalt 26.

Salajase hääletuse läbiviimist korraldanud vallavalitsuse projektispetsialist Ruuta Ruttas-Küttim sõnas, et küllap soovis keegi näidata, et elektrooniline hääletamine pole turvaline. Samas rõhutas ta, et hääletus kontrollitakse infosüsteemis päev hiljem üle ning kõrvaldatakse hääl, mille andnud inimese isikukood ei lähe kokku volikogu liikmete isikukoodiga.

Volikogu kinnitas ka uue, seitsmeliikmelise vallavalitsuse, kuhu lisaks vallavanemale kuuluvad Marju Kõva, Jane Liiv, Urmas Peegel, Katrin Urbanik, Britt Vahter ja Triinu Õispuu.

Teisipäeval anti menetlusse umbusaldusavaldus volikogu esimehe Tiit Niilo vastu. Sõna võtnud Margus Treial heitis talle ette juhtimisvigu, sealhulgas hääletamist teehoiukava poolt, milles muu hulgas ette nähtud kruusatee remont paaril teel, mis teenindavad Niilo ettevõtet. Umbusaldusele on alla kirjutanud 11 volikogu liiget ja see tuleb hääletusele järgmisel volikogu istungil.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD