President kuulutas automaksu seaduse välja

President Alar Karis andis reedel heakskiidu mootorsõidukimaksu seadusele ja tulumaksuseaduse muutmise seadusele.

Uue seadusega kehtestatakse Eestis mootorsõidukimaks, mis koosneb kahest osast, mida tasub sõidukiomanik igal aastal liiklusregistris registreeritud sõidukitelt, ning teiseks tuleb sõiduautode ja kaubikute liiklusregistris registreerimisel maksta mootorsõiduki registreerimistasu.

Puuetega inimestele sätestatakse ümber ehitatud või kohandatud sõidukitele varem plaanitud maksuvabastuste asemel sihitud toetusmeetmed.

Tulumaksuseaduse muutmise seadusega muudetakse kohalikele omavalitsustele tulumaksu eraldamise põhimõtteid. Alates 2025. aastast suurendatakse kolme aasta jooksul järk-järgult omavalitsustele pensionitulult ja vähendatakse muudelt tuludelt makstavat tulumaksu osa, nii et aastaks 2027 on need võrdselt 10,23 protsenti.

Praegu saavad omavalitsused tulumaksu pensionituludelt 2,5 protsenti ja füüsilise isiku muudelt tuludelt 11,89 protsenti.

Seaduse eesmärk on vähendada regionaalset mahajäämust ja valglinnastumist. Muudatusega kiireneb tulumaksu laekumise kasv omavalitsustes, kus on eakate osakaal kõrge, ning aeglustub neis omavalitsustes, kus on kõrgem tööealiste osakaal ja palgatase. Kohalike omavalitsuste tulubaasi kogusumma seaduse kohaselt ei muutu.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD