Maa-amet avaldas geoportaalis 2024. aasta ortofotod

Maa-amet avaldas geoportaalis 2024. aasta ortofotod, mis katavad suure osa Eestimaast.

2024. aastal keskenduti Kagu-Eestile ja Loode-Eestile, tihedamalt asustatud aladest jäid pildistamisvalikusse Tartu, Pärnu, Viljandi, Viimsi, Kuressaare, Lihula, Pärnu-Jaagupi, Tootsi, Vändra, Võhma, Põltsamaa, Suure-Jaani, Elva, Kilingi-Nõmme, Karksi-Nuia, Abja-Paluoja, Tõrva, Otepää, Põlva, Räpina, Valga, Antsla ja Võru. Tallinna andmed lisanduvad hiljem.

Aeromõõdistuslendudega kogutakse riigile olulisi andmeid, mis võimaldavad ajakohastada Eesti topograafilisi kaarte ning ruumiandmete registrites ja kaarditeenustes sisalduvat teavet. Aerofotod töödeldakse fotogramm-meetriliselt digitaalsete stereotööjaamadega ortofotodeks ja kõrgusmudeliteks, mis on väärtuslik materjal seireks, ruumianalüüsideks ja kaartide tegemiseks. Ortofotode puhul on tegu töödeldud aerofotodega, mis kajastavad looduses esinenud olukorda ülelennu hetkel. 

Ortofotode lahutusvõime jääb suviste lendude puhul 25 sentimeetrit, kevadiste lendude puhul 20 sentimeetrit ja tiheasustusalades 10 sentimeetrit.

Ortofotodega saab tutvuda maa-ameti kaardirakenduses või WMS-teenuses ning alla laadida avaandmetena.

Samal ajal on kogutud ka aerolaserskaneerimise andmeid, tiheasustusalades 18 p/m2, kevadel 2 p/m2 , suvistel lendudel 0.8 p/m2 ja kaldaerofotosid, mida näeb aadressil https://fotoladu.maaamet.ee/


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD