Suitsiid mõjutab igal aastal ligi 27 000 inimese elu

Suitsiid mõjutab igal aastal ligi 27 000 inimese elu

Suitsiidide arv on viimase kümne aasta jooksul püsinud aastas kahesaja inimese ringis ning kui arvestada, et iga suitsiid mõjutab uuringute järgi keskmiselt 135 suitsiidi teinud inimese lähikondlast, siis kannatab suitsiidi tõttu igal aastal umbes 27 000 inimest. 

„Kuna enesetapp ja sellega sageli seotud vaimse tervise probleemid on ühiskonnas jätkuvalt häbimärgistatud, siis ähvardab lähedasi suitsiidisurma järel isolatsioon, mis raskendab toimetulekut leinaga. Lähedased tunnevad tihti, et ei saa oma kaotusest hinnangu- või kriitikavabalt rääkida,“ rääkis vaimse tervise portaali Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

„Võidakse karta teiste süüdistusi või suhtumise muutumist enda, oma pere või lahkunu suhtes, kui saadakse teada, et tegu oli suitsiidiga. Seda peljates võidakse ise hakata teistest inimestest ja tavapärasest suhtlusest eemale hoidma või varjatakse asjaolu, et tegu oli enesetapuga,“ lisas ta.

Teisipäeval, suitsiidiennetuspäeval on Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis, Põlvas ja Paides avatud vaimse tervise kohvikud, kuhu oodatakse kõiki, kes soovivad jagada oma vaimse tervise raskusi või on mures oma lähedase vaimse tervise pärast. Lisaks toimuvad kell 18-19 Tallinnas, Tartus, Viljandis ja Paides vestlusringid „Üksildusest ja üksi jäämisest suitsiidi ümber“.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD