Eesti on üks maailma kõige küberturvalisemaid riike

Eesti on üks maailma kõige küberturvalisemaid riike

ÜRO Rahvusvahelise Telekommunikatsiooni Liidu värske küberturvalisuse raport paigutab Eesti kõige edukamate riikide hulka.

Globaalse küberturvalisuse indeksi raport analüüsis Eesti edusamme digitaalsete turvameetmete rakendamisel viies peamises valdkonnas. Nendeks on õiguslikud, organisatsioonilised, tehnilised ja võimekuse arendamise meetmed, samuti koostööd käsitlevad meetmed.

Raporti kohaselt on Eesti esiteks kehtestanud tugevad seadused ja regulatsioonid, mis aitavad kaitsta küberruumi, loonud tõhusad organisatsioonilised struktuurid ja protsessid, mis toetavad küberturvalisuse haldamist ja koordineerimist.

Teiseks on Eesti investeerinud kaasaegsesse tehnoloogiasse ja infrastruktuuri, mis aitab ennetada ja tuvastada küberohte. See hõlmab turvasüsteeme, võrguvalvet ja küberintsidentide haldamise tööriistu.  

Kolmandaks oleme panustanud pidevalt küberturvalisuse alase teadlikkuse tõstmisesse ja oskuste arendamisse. See hõlmab koolitusi, haridusprogramme ja teadlikkuse kampaaniaid, mis aitavad suurendada elanikkonna ja organisatsioonide valmisolekut küberohtudega toimetulekuks.  

Neljandaks oleme investeerinud tehnoloogiasse ja infrastruktuuri, mis aitab ennetada ja tuvastada küberohte. See hõlmab turvasüsteeme, võrguvalvet ja küberintsidentide haldamise tööriistu.  

Ja lisaks on Eesti pidevalt panustanud teadlikkuse tõstmisesse ja oskuste arendamisse. See hõlmab koolitusi, haridusprogramme ja teadlikkuse kampaaniaid, mis aitavad suurendada elanikkonna ja organisatsioonide valmisolekut küberohtudega toimetulekuks.  

Justiits- ja digiminister Liisa Pakosta hinnangul on kõrge koht ÜRO küberturvalisuse pingereas tunnustus Eesti küberkaitsjate ja küberturvalisusele vajalikku tähelepanu pööranud inimeste pingutustele.

Pakosta sõnul tuleb jätkuvalt pöörata tähelepanu sellele, et ettevõtted, asutused ja kõik inimesed oleksid küberohtudest teadlikud ning oskaksid ennast, oma vara ja andmeid ka tulevikus kaitsta.

Raport hindas riikide küberturvalisuse taset viiendat korda.  

Lisaks Eestile hinnati kõrgelt Soomet, Rootsit, Belgiat, Taanit, Luksemburgi, Prantsusmaad, Saksamaad, Kreekat, Islandi, Itaaliat, Hollandit, Norrat, Portugali, Hispaaniat, Küprost, Serbiat, Sloveeniat, Türgit ja Ühendkuningriike. 


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD