Ametnikud tunnistasid lõpuks üles: metsa on aastaid üle raiutud

Ametnikud tunnistasid lõpuks üles: metsa on aastaid üle raiutud

Ametnikud tunnistasid lõpuks üles: metsa on aastaid üle raiutud

Puidutöösturid ja üldsus, kes kõik on uskunud juttu, justkui metsa kasvaks rohkem juurde, kui raiutakse, on petta saanud – keskkonnaagentuur avaldas lõpuks graafiku, mis näitab mastaapset üleraiet juba üle kümne aasta, kirjutab Postimees. 

Kümne aastaga on Eestis raiutud metsa rohkem, kui seda 12 aastaga kasvada jõudis. Keskkonnaagentuur avalikustas olukorra alles nüüd, muutes radikaalselt varem tõe pähe esitatud vastupidiseid andmeid.

«Keskkonnaagentuur on kõrge mainega asutus, sealt saab üldjuhul usaldusväärseid andmeid, ainult metsandus on nagu tõrvatilk meepotis,» hindas Tartu Ülikooli säästva metsanduse teadur Raul Rosenvald, kel on metsamajanduses doktorikraad. «Metsandusnäitajate kohta käiv info on korduvalt väga suures ulatuses muutunud. Aastaid on esitatud ebaloogilisi andmeid. Seetõttu on agentuuri metsandusinfot raske usaldada. Aga selle info põhjal tehakse olulisi otsuseid.»

Mastaapse üleraie tagajärg Eesti puidutööstusele on umbes sama nagu inimesele, kes on harjunud iga kuu laiaks lööma oma palga ja lisaks veel osakese vanaonu pärandusest. Ühel päeval on pärandus otsas ja pangaarvelt vaatab vastu vaid kuupalk. Kui inimene elas illusioonis, et suurem sissetulek jääb püsima, on hoop väga valus.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD