Menu

.      

Kuni kolmandik rinnavähijuhtumeid taandub ebatervislikule elustiilile

Pilt on illustratiivne FOTO: VT

Arstide hinnangul tuleneb 25-33 protsenti rinnavähijuhtudest liigsest kehakaalust ja mitteaktiivsest eluviisist – viimased uuringud näitavad, et ülekaalu vältides väheneb menopausijärgne rinnavähitekke risk.

Rinnavähk on sagedasim Eesti naistel esinev vähivorm. Eesti vähiregistri andmetel diagnoositakse igal aastal enam kui 700 uut rinnavähijuhtu, kuid kahjuks on avastamise hetkel ligi veerandil naistest haigus juba kaugele arenenud. Rahvusvahelise vähiuuringute agentuuri IRAC (International Agency for Research on Cancer) statistika järgi on rinnavähk on umbes 5–10 protsendil juhtudest pärilik ja ligi 90–95 protsendil juhtudest sporaadiline ehk tekib naise eluajal erinevate riskifaktorite toime tulemusena. IRAC rõhutab, et väga oluline on täiskasvanueas hoida kehamassiindeks (BMI) vahemikus 18,5–24,9.

"Tervislike eluviiside järgimine on küll väga oluline ja aitab vähendada rinnavähi tekke riski, aga paraku ei saa tervislikud eluviisid garanteerida, et naine rinnavähki üldse ei haigestu, kuid vähemalt on ta ise teinud kõik, et seda ei juhtuks," kommenteeris Qvalitase arstikeskuse naistearst Anu Vatter. "Lisaks eluviiside jälgimisele tuleks naistel kindlasti osaleda rinnavähi sõeluuringutes ning hoida silm peal võimalikel haigussümptomitel. Nõnda on võimalik rinnavähki varakult avastada ja ka selle ravi kulgeb edukamalt."

Euroopas tehtud uuringud näitavad, et 50–69-aastastel naistel, kes osalevad mammograafia sõeluuringutes, väheneb rinnavähki suremuse risk umbes 35 protsenti. EL-i 27 liikmesriigis tekib rinnavähk ühel naisel 10-st enne 80. eluaastat. Paljude riikide ja regioonide vahel on suured erinevused nii kõrgekvaliteedilises rahvastikupõhises sõeluuringus osalemises kui ka tõhusa ravi ja hilisema jälgimise osas. Naise ellujäämisvõimalus võib suurel määral sõltuda sellest, kus riigis ta elab.

Et tõsta naiste terviseteadlikkust ja teadvustada rinnavähi varajase avastamise olulisusest, valmis Eesti Vähiliidu ja Roche Eesti koostöös rinnakontrolli telefonirakendus BreastTest App. Rakendus aitab teha regulaarset rindade enesevaatlust, tuletades meelde igakuist kontrolli. Äpp aitab rindu kontrollida põhjalike juhiste abil ja võimaldab salvestada leitud muutusi. Eestikeelset äppi saab tasuta alla laadida veebilehelt www.kasvaja.net .

Laupäeval on Euroopa üleeuroopaline rinnatervise päev, millega soovitakse tütarlastele ja naistele meelde tuletada tervislike eluviiside tähtsust rinnavähi ennetamise seisukohast ning rinnavähi varajase avastamise võimalusi.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD