Toimub konverents Haanjamaa pärandmaastike teemal

Kandlesse kogunes sadakond inimest kuulama Haanjamaa lugu. FOTO: Võrumaa Teataja
MÄGI-EESTI> 13.-14. apillil  toimub konverents Haanjamaa pärandmaastike teemal. Konverentsi esimene päev möödub Kandles ettekandeid kuulates, reedel on kavas pärandmaastike vaatamine Suure Munamäe tornist ning ringreis.
 
„Tervitan teid, mägede pojad ja mägede tütred,” ütles konverentsi avapäeval tervituseks väga huvitava ettekandega esinenud, Haanja nõlvadel sündinud Tartu ülikooli külalisprofessor ja Tallinna tehnikaülikooli füüsikalise geoloogia professor Alvar Soesoo.
 
Tartu ülikooli külalisprofessor, Tallinna tehnikaülikooli füüsikalise geoloogia professor Alvar Soesoo esines haarava ettekandega teemal: „Viimased kaks miljardit aastat Haanjamaal” ning teenis tugeva aplausi. Alvar Soesoo FOTO: Võrumaa Teataja
Alvar Soesoo toonitas, et Haanja kõrgustikust rääkides ja selle suurusest aru saades peab teadma, et Haanja kõrgustik ulatub nii Läti- kui ka Venemaale. Haanjamaa on läbi miljardite aastate praegusse asukohta jõudnud ekvaatori lähistelt.
 
„Haanjas on leitud nelja, mõnede uuringute järgi isegi viie jääaja setteid. Elame praegugi jääaja sees,” rääkis professor Alvar Soesoo ning demonstreeris mandrite triivimist alates kaugest-kaugest minevikust, jõudes 250 miljoni aasta kaugusesse tulevikku.
 
Neljapäev on kavas lõpetada ümber lõkke, kus räägib Agu Hollo Haanimiihhi nõvvokojast. Reedel on ilma trotsides kavas vaadata silma Haanjamaa loodusele.
 
Konverentsil osales ligemale sadakond inimest.
 

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD