Menu

.      

Ratas jättis ID-kaardi kriisi tõttu ära visiidi Poola

Peaminister Jüri Ratas  FOTO: Andrei Javnašan Võrumaa Teataja

Peaminister Jüri Ratas tunnistas teisipäeval, et jättis ID-kaardi turvakriisi tõttu ära visiidi Poola.

Raras märkis, et vabandab teda Poolas oodanud Poola valitsusjuhi ja Balti kolleegide ees, kuid pidas olulisemaks olla tekkinud olukorras kodumaal, et võtta vastu järgmised sammud probleemi lahendamiseks.

Ratas pidi teisipäeval osalema Poola ja Balti peaministrite kohtumisel ning esinema sõnavõtuga iga-aastasel Balti kaitsepoliitika konverentsil ABCD.

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) teatas teisipäeval, et 30. augustil informeeris rahvusvaheline teadlaste grupp RIA-t turvariski avastamisest, mis mõjutab Eestis alates 2014. aasta oktoobrit välja antud ID-kaarte.

RIA juht: turvarisk ei ohusta massiliselt ühiskonda

Riigi Infosüsteemide Ameti (RIA) peadirektori Taimar Peterkop märkis, et möödunud nädalal tuvastatud ID-kaarti turvarisk ei ohusta massiliselt Eesti ühiskonda ning probleemi lahendus tuleb ilmselt paari kuu jooksul.

Peterkop märkis teisipäeval, et ID-kaardi turvarisk on teoreeriline ja praktilise ründe ülesehitamiseks on vaja väga palju raha. "Pole põhjust arvata, et avastatud turvarisk massiliselt ohustaks meie ühiskonda," lisas Peterkop, täpsustades, et turvarisk ei puudutanud mitte konkreetselt Eesti ID-kaatri, vaid kiipi, mida on väljastatud maailmas üle miljardi.

Praktilise ründe ülesehitamise praktilisus on ebatõenäoline, kinnitas Peterkop.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri sõnul on turvarisk piisav, et seda parandada, kuid ebapiisav, et ID-kaarte tühistada. "Samas tõstame ID-kaardi väljastamisel turvalisust ja inimesed peavad kaardi taotlemisel olema valmis vastama lisaküsimustele," märkis Vaher.

Peaminister Jüri Ratas avaldas lootust, et turvariski likvideerimine saab juhtuma võimalikult kiiresti. Ratase sõnul ei saa see toimuma ilmselt päevade või nädalatega, aga kindlasti mitte ka aastaga. "Loodan, et kuude jooksul," lisas Ratas, rõhutades, et tema jääb oma ID-kaatri edasi kasutama.

Peterkop märkis samuti, et lahendus tuleb ilmselt paari kuu jooksul.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD