Menu

.      

Lastekaitseosakond aitas aastaga ligi 600 väärkoheldud last

Võrumaa Teataja

Eelmisel aastal loodud sotsiaalkindlustusameti lastekaitseosakond aitas esimesel tööaastal kaasa 566 väärkoheldud lapse keeruka juhtumi lahendamisele.

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva selgitusest riigikogu õiguskomisjonile selgub, et lastekaitseosakond pakkus esimesel tööaastal rohkem kui 4174 korral tuge nii kohalikele omavalitsustele kui ka lastega töötavatele organisatsioonidele.

Riigikogu õiguskomisjon pöördus sotsiaalministeeriumi poole küsimusega, millised on alaealiste vastu suunatud seksuaalkuritegudevastase võitluse ja lastekaitsevaldkonna arenguperspektiivid.

Iva selgituse kohaselt arendab ministeerium välja teenuseid, mille sihtgrupp on nii väärkohtlejad kui ka ohvrid. Täiskasvanud, kes väärkohtlevad nii alaealisi kui ka täiskasvanuid, saavad enam abi Viljandi Haiglalt, mis on alustanud vastava pädevuskeskuse väljaarendamist. Lisaks saab abi ka teistelt professionaalset psühhiaatrilist abi pakkujatelt.

Alaealised, kes väärkohtlesid teisi lapsi seksuaalselt, saavad abi regionaalsetest laste vaimse tervise keskustest. Samuti ostutavad ohvriabisüsteemi kaudu teenust psühholoogid ja terapeudid.

Lisaks on Tallinnas ja Harjumaal käivitatud väärkoheldud laste toetamiseks mõeldud multidistsiplinaarsed lastemajad, kus kõik lapsega tehtavad menetlustoimingud viiakse läbi ühe katuse all. Lastemaja vähendab lapse taasohvristamist ja suurendab spetsialistide efektiivsust nii menetluse käigus kui ka hilisemalt.

Alates järgmisest aastast on riigieelarves ette nähtud vahendid teenuse laiendamiseks üle Eesti, et kõigi väärkoheldud laste läbivaatus, esmane ülekuulamine ja tugiteenuste pakkumine toimuks süsteemselt ja ühes kohas. Sarnase mudeli rakendamist alustati Norra finantsmehhanismide toel Tallinnas ja Tartus ka täiskasvanud seksuaalvägivalla ohvritele.

Sotsiaalkindlustusamet on seadnud eesmärgiks, et 2021. aastast osutatakse seda kompleksteenust, kus ohvrilt kogutakse vajalikud tõendid justiitssüsteemi jaoks, pakutakse tervishoiuteenuseid ja suunatakse edasi nõustamisteenustele, kokku neljas Eesti piirkonnas.

20 PÄEVA ENIMLOETUD