Lapsed on hakanud nutiseadmeid vähem kasutama

Lapsed on hakanud nutiseadmeid võrreldes kolme aasta taguse ajaga mõnevõrra vähem kasutama ning samas on pisut kasvanud lapsevanemate huvi selle suhtes, mida nende järeltulijad nutiseadmega teevad, selgus äsja avaldatud uuringu tulemustest.

Kui 2014. aastal vastas Kantar Emori küsitluses 70 protsenti lastest, kellel oli võimalus nutitelefoni kasutada, et nad saavad seda kasuatada igal ajal ja nii palju, kui soovivad, siis 2017. aastal vastas sama 58 protsenti. Neid, kes said nutitelefoni kasutada igal ajal, aga korraga teatud aeg, oli 2014. aastal 14 protsenti, tänavu aga 25 protsenti.

Samuti on kolme aastaga kasvanud nende laste osakaal, kes said nutitelefoni kasutada ainult kindlatel aegadel päevas või nädalas. Kolm aastat tagasi oli selliseid 7 protsenti, nüüd aga 11 protsenti.

Nutitelefoni ja tahvelarvuti kasutusvõimaluste vähenemist näitas ka küsimus laste ligipääsust internetile nutiseadmetes. Kui 2014. aastal tunnistas 62 protsenti lastest, et neil on oma nutitelefoniga igal ajal ja igal pool võimalik internetti kasutada, siis 2017. aastal vastas sellele jaatavalt 56 protsenti nutitelefoni omavatest lastest. Tahvelarvutit kasutavatest lastest sai 2014. aastal piiramatult internetti kasutada 42 protsenti, tänavu aga 35 protsenti.

Pisut on kolme aastaga kasvanud ka lapsevanemate huvi oma laste tegevuste vastu nutiseadmes. Kui 2014. aastal tunnistas 12 protsenti lastest, et nende vanemad tunnevad väga sageli huvi selle vastu, mida ta nutiseadmega teeb, siis 2017. aastal oli selliseid 17 protsenti. Nende vanemate osakaal, kes üldse selle vastu huvi ei tunne, oli 2014. aastal 16 protsenti, 2017. aastal 14 protsenti.

Kantar Emor küsitles Nutiseadmete kasutajate turvateadlikkuse ja turvalise käitumise uuringu raames 503 last vanuses 6-14 aastat, neist oli nutitelefoni kasutajaid 362, tahvelarvuti kasutajaid 255 ning nutiseadmete kasutajaid kokku 424.

NutiKaitse 2017 projektirühm esitles uuringut teisipäeval.

Nutiseadmete kasutajate turvateadlikkuse ja turvalise käitumise kordusuuring valmis Riigi Infosüsteemi Ameti ja Vaata Maailma SA tellimusel NutiKaitse 2017 projekti raames Euroopa Liidu struktuuritoetuse toetusskeemist "Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine", mida rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond. Uuringu viis läbi Kantar Emor.

NutiKaitse 2017 projekti algatasid 2013. aasta novembris Telia, Elisa, Tele2, Swedbank, SEB, SK ID Solutions, Riigi Infosüsteemi Amet. Projekti koordineerib Vaata Maailma SA.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD