Menu

.      

Lõuna-Eesti Hooldekeskus vaidlustas Võisiku projekti maksete peatamise

Ülo Tulik FOTO: VT

Lõuna-Eesti Hooldekeskuse AS vaidlustas rahandusministeeriumi otsuse, millega on peatatud Võisiku projekti maksed.

Lõuna-Eesti Hooldekeskuse juhatuse liikme Ülo Tuliku hinnangul on rahandusministeeriumi 10. novembri otsus Võisiku kodu projekti maksete peatamise osas põhjendamatu ja õigusvastane, teatas hooldekeskus.

"Rahandusministeerium otsustas peatada Võisiku projekti kõik maksed juhtumit on omalt poolt analüüsimata ja eri argumente kaalumata. Rahandusministeeriumi ametnikud on millegipärast tähelepanuta jätnud avaliku huvi, mida maksete peatamise otsusega kahjustatakse. Nimelt teeb maksete peatamise võimatuks Võisiku kodu projekti lõpuleviimiseks, kuivõrd Lõuna-Eesti Hooldekeskuse AS-il puudub selleks iseseisvalt varaline võimekus," ütles Tulik.

"Praegu on võimalik veel Võisiku projektiga jätkata. Kui maksed taastatakse, siis jõuame kokkulepitud taristu õigeks ajaks valmis ja sotsiaalhoolekandeteenuste osutamine on võimalik, nagu algselt planeeritud. Me oleme oma omaosaluse tasunud ning selle kohta on maksekorraldus. Tööd on nõuetekohaselt valminud ja mingit takistust ei ole, et jätkata peremajade ehitust. Isegi kui riik peaks kunagi tulevikus vaidlusaluse osa tagasi nõudma, siis ei ole see takistus projekti ülejäänud osas lõpule viia. Projekti peatamine sellisel viisil on kahjulik nii riigile kui ka meile," lisas Tulik.

8. novembril esitati Lõuna-Eesti Hooldekeskuse juhatuse liikmele Vambola Sipelgale ja veel kahele eraisikule kahtlustus soodustuskelmuses. Kahtlustus puudutab Võisiku projekti ühe riigihanke osas omaosaluse tasumisega seonduvaid tehnguid mahus ligi 100 000 eurot. Vambola Sipelgas  astus Lõuna-Eesti Hooldekeskuse juhatuse liikme kohalt tagasi, ettevõtte uueks juhatuse liikmes sai Ülo Tulik. Lõuna-Eesti Hooldekeskuse AS-ile ei ole selle juhtumi raames kahtlustust esitatud.

Lõuna-Eesti Hooldekeskuse aktsiaseltsile eraldati Euroopa Regionaalarengu Fondist (ERF) ligemale 6,45 miljonit eurot, et ehitada Jõgevamaal asuvas Võisiku Kodus elavale 240 psüühilise erivajadusega elanikule uued mugavamad eluasemed mitmes Eesti paigas.

Rahandusministeerium on maksnud keskusele toetusrahast välja kümnendiku – 646 000 eurot. Esimesed majad – kaks Harjumaal Kosel ja üks Tartumaal Rahingel – peavad valmis saama juba tuleva aasta 1. aprilliks. Prokuratuuri uurimise tõttu on see tähtaeg küsimärgi all, sest rahandusministeerium on peatanud edasiste summade väljamaksmise.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD