10 loodussõbralikku uusaastalubadust

pixabay

Arengukoostöö Ümarlaud pakub keskkonna heaolust huvitatutele 10 uusaastalubadust, mis aitavad hoida looduse, inimeste ning Maa tervist.

Uusaastalubadused on sageli isikliku iseloomuga – olgu see siis soov rohkem trenni teha, sagedamini sõpradele helistada või lõpuks ometi unistuste reis ette võtta.

Esimese soovitusena soovitab Arengukoostöö Ümarlaud eelistada kodumaist. Mida lähemal on asjad valmistatud või toit kasvatatud, seda parem loodusele. Keskmine banaan reisib Eestisse 10 769 kilomeetrit, Eesti õun aga vaid paarkümmend. Lennukütuse eest maksab maailm.

Teiseks soovitab ümarlaud süüa vähem, kuid see-eest kvaliteetsemat liha. ÜRO värske raporti hinnangul on liha tootmine keskkonnale sama kahjulik kui fossiilkütuste tootmine.

Kolmas soovitus on loobuda limonaadidest. Iga pooleliitrise limonaadi valmistamiseks kasutatakse või reostatakse 150 kuni 300 liitrit vett ehk kaks-kolm vannitäit.

Neljandaks tuleks suhkrut, kohvi või šokolaadi ostes eelistada õiglase kaubanduse tooteid. Talunikele ja töölistele makstakse siis õiglast palka ja nende töötingimused on inimlikud, mitme õiglase kaubanduse märgi nõuded sisaldavad ka loodushoidu.

Viiendaks võiks sõbrale sünnipäevakingiks valida elamuse, mitte asja. Tegelikult ei võida see, kellel on surres kõige rohkem asju, tuletab Arengukoostöö Ümarlaud tarbijatele meelde ja lisab, et maailm ei võida sellest ammugi, sest enamik kliimasoojenemise põhjustest tuleneb liigsest tarbimisest.

Kuues soovitus on osta vähem, kuid seevastu paremaid riideid. Eelistada võiks kvaliteetset ja naturaalset kangast, mis kestab kauem. Igaüks võib valida, kas osta riideid taaskasutuspoest või kohalikelt käsitöölistelt.

Seitsmenda soovitusena võiks vähendada oma elus plastikukogust. Kõige lihtsam on loobuda ühekordsetest topsidest ja pudelitest. Eestis kasutatakse ühes päevas 200 000 ühekordset topsi.

Kaheksandaks soovitab Arengukoostöö Ümarlaud taaskasutan ja ringlusse anda. Kui kodus on midagi üle, tuleks see teisele ringile saata. Samuti ei pea kõik koju ostetud asjad olema uued – taaskasutuspoodidest leiab lisaks riietele ka sisustuskaupa, mööblit ja muud.

Üheksandaks tuleks sorteerida prügi. Alustada võib kõige kurjema prügi ehk pakendite viimisest pakendikonteinerisse. Pakendid moodustavad meie prügist 60 protsenti ja nende taaskasutamisega säästetakse kõvasti naftat, sest kasutatud pakendeist saab teha uusi pakendeid.

Kümnendaks ja viimaseks soovitab Arengukoostöö Ümarlaud teha autovaba päeva ehk valida välja üks päev, mil kasutada ühistransporti või kõndida jala. Ühtlasi ei tohiks valida sellist päeva, mil niikuinii on plaanis voodis lebotada. Transport annab veerandi Euroopa kasvuhoonegaasidest, bussiga sõit on maailmale mitmes mõttes kasulikum ja teeb ka jalutaja rõõmsamaks.

Arengukoostöö Ümarlaud koondab Eesti 33 vabaühendust, mis tegelevad arengukoostöö ja kestliku arengu teemadega.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD