VTA kutsub jahimehi üles Kagu-Eestis senisest enam metssigu küttima

Kuna viimastel kuudel on tulnud ridamisi uusi sigade Aafrika katku leide Kagu-Eestist, kutsub veterinaar- ja toiduamet (VTA) jahimehi üles selles piirkonnas senisest enam metssigu küttima.

Ameti teatel on viimastel kuudel tulnud ridamisi uusi sigade Aafrika katku leide Kagu-Eestist, kus taud oli juba hääbumas.

"Katk levib taas jõudsalt Meremäe-Rõuge-Räpina-Põlva-Veriora-Võnnu-Vara piirkondades, kus asuvad ka mitmed suured seakasvatuskompleksid. Nendes piirkondades oli metssigade asustustihedus alla 1,5 isendi 1000 hektari jahimaa kohta saavutatud juba rohkem kui aasta tagasi. Seega jahimehed on teinud oma tööd kohusetundlikult, aga nüüd on ilmselt tegemist uue katkulainega," ütles ameti loomatervishoiu osakonna juhataja Harles Kaup.

Selleks, et vältida sigade Aafrika katku jõudmist metsast kodusigadeni, on jätkuvalt väga oluline metssigade arvukuse vähendamine, edastas VTA.  

Seetõttu kutsub amet jahimehi üles kasutama iga võimalust metssigade küttimiseks nimelt Meremäe-Rõuge-Räpina-Põlva-Veriora-Võnnu-Vara. "Kui sigalate aia taga puudub metssigade asurkond, annab see seakasvatajale lisaks bioohutusnõuete rangele täitmisele palju suurema kindlustunde, et farmid jäävad katkuvabaks," ütles Kaup.

Sigade Aafrika katk on levinud kogu Eesti mandrialal. Viirusekandjatest metssigu kütitakse enim Loode-Eestis, eeskätt Lääne-Harju ja Lääne-Nigula valdades.

2017/18 jahiaasta lõpeb 28. veebruaril, novembri lõpu seisuga on jahihooaja küttimiskohustusest täidetud 59 protsenti.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD