Swedbank: soolist palgalõhet põhjustab pikk vanemapuhkus

Pixabay

Swedbanki vanemökonomist Liis Elmiku hinnangul on Eestis üheks suurimaks Euroopa soolise palgalõhe põhjustajaks pikk vanemapuhkus.

"Euroopas silma paistva soolise palgaerinevuse üheks põhjuseks on Eesti erakordselt pikk vanemapuhkus. Vanusegruppidest on palgalõhe suurim vanusevahemikus 35–44, mil naised naasevad pärast lapsehoolduspuhkust taas tööturule; 64 protsenti lastest sünnib Eestis naistel vanuses 25–34," ütles Elmik pressiteate vahendusel.

"Lisaks palgalõhele räägitakse tööturul ka hõivelõhest: naised on meestest sagedamini tööturul mitteaktiivsed või hõivatud osaajaga. Osaline tööaeg võib karjääriredelil liikumist pidurdada ja seetõttu palgalõhet soodustada," lisas Swedbanki vanemökonomist.

Elmiku sõnul on palgalõhepõhjuseks ka asjaolu, et mehed töötavad suurema tõenäosusega juhtivatel ja tehnoloogiaga seotud ametitel, kus keskmine palk on kõrgem. Seejuures hoolitsevad tema sõnul laste ja teiste pereliikmete eest pigem naised kui mehed. Nimelt on lapsevanemate hulgas sooline palgalõhe suurem kui lasteta töötajate seas. Eesti naised tegid päevas keskmiselt tasulist tööd 18 protsenti vähem ja koduseid töid 60 protsenti rohkem kui mehed

Statistikaamet teatas esmaspäeval, et naispalgatöötajate keskmine brutotunnitasu oli 2017. aasta oktoobris 20,9 protsenti väiksem kui meespalgatöötajatel ja pärast kolm aastat kestnud vähenemist jäi sooline palgalõhe mullu varasema aastaga võrreldes samale tasemele.

Möödunud aastal oli kõige suurem sooline palgalõhe 38,2 protsendiga finants- ja kindlustustegevuses, kus võrreldes eelnenud aastaga suurenes meestöötajate brutotunnitasu 7,3 protsenti, samal ajal jäi naistöötajate brutotunnitasu suhteliselt samale tasemele, vähenedes 1,1 protsenti.

Swedbank teatel on panga jaoks oluline, et nii mehed kui naised saaksid võrdse töö eest võrdset palka. "Sarnast tööd tegevate inimeste palku jälgitakse, et seal ei oleks põhjendamata erisusi. Lapsehoolduspuhkuselt naasjate palk vaadatakse üle ja tõstetakse kolleegidega sarnasele tasemele. Tänu nendele meetmetele on Swedbank viinud õigustamatu soolise palgalõhe tänaseks alla 1 protsendi," märgib Elmik.

Comments  
  0
Lollus!
  +1
karistatakse selle eest, et oled lapse julgenud sünnitada

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD