Graanul Investi Helme graanulitehas tahab õhusaastekoguseid tõsta

Foto on illustratiivne

Euroopa suurimale graanulitootjale Graanul Invest kuuluv Helme graanulitehas ja selle juurde kuuluv koostootmisjaam Valgamaal taotlevad luba õhusaastekoguseid tõsta, tehase juhi sõnul puudutab see nähtamatut saastet, mis kohalike elukvaliteeti halvendada ei tohiks, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees.

Tõrva vallas Patkülas asuv pelletitehas Helme Graanul ja samas tegutsev koostootmisjaam Helme Energia mõõtsid üle oma heitgaasikogused ja leidsid, et praegustes lubades sisalduvaid arve oleks vaja suurendada. Senise loa järgi tohib Helme Energia õhku paisata 146,4 tonni vingugaasi ja 73,44 tonni lämmastikdioksiidi, Helme Graanul aga 0,54 tonni vääveldioksiidi aastas. Taotluses soovivad nad vastavad numbrid tõsta 430, 139 ja 6,2 tonnini.

Mainitud heitgaasid tekivad puidu põletamisel. Graanul Investi keskkonnaspetsialist Triin Raspel ütles, et mõõtmised tehti kõigis grupi tehastes. Mõne puhul oli mõõtmistulemus loal esitatust väiksem, nagu näiteks Võrumaal Osula tehases, mõnel suurem. Vastavalt sellele taotletakse õhusaastekoguste langetamist või tõstmist.

Õhusaastekoguse arvude suurendamine loal ei pruugi seega ettevõtte esindajate sõnul tähendada, et üldises plaanis saastamine oluliselt suureneks.

Tehase juht Ülo Tomson lisas, et tema arvates on tootmise keskkonnamõju ajas kokkuvõttes hoopis vähenenud. "Oleme tehasesse paigaldanud filtreid, et vähendada tolmuosakeste hulka. Nüüd plaanime panna oma veskitele veel ümber kestad, et vähendada praegugi normide piirides olevat mürafooni," rääkis Tomson keskkonnamõjude vähendamiseks tehtud muudatustest.

Keskkonnaameti lõuna regiooni välisõhuspetsialist Peeter Ekstein ütles, et hakkab taotlust üle vaatama ilmselt septembris ning tähtaeg selle menetlemiseks on oktoobris. Seega on esialgu vara öelda, kas see rahuldatakse.

Inimeste ettepanekud ja vastuväited taotluste kohta on teretulnud. Ekstein lisas, et keskkonnaamet kasutab saaste mõõtmiseks kindlaid valemeid ja korstnast väljuv saastehulk otseselt veel piisav indikaator pole.

Küll aga ütles ta, et üldiselt on inimesed väga tähelepanelikuks muutunud. "Pärast Tartu tselluloositehast on rahvas väga aktiivseks muutunud. Kogu aeg helistatakse väikeste asjade pärast, et kas korsten ikka võib suitseda."

Eesti metsandus- ja energiakontserni Graanul Invest kasum langes mullu Belgias asuva Langerlo projekti konserveerimisega seoses 47,4 protsenti 17,7 miljonile eurole.

Grupi müügikäive oli 278 miljonit eurot ning vähenes aastaga 2,5 protsenti. Vähenemine tulenes esimesel poolaastal madalseisust müügiturgudel ning teisel poolaastal tooraine puudusest, märgib ettevõtte juhatus 2017. majandusaasta aruandes. Puidugraanulite tootmismaht vähenes aastaga 10 protsenti 1,7 miljonile tonnile.

Graanul Investi omanikfirmad on 50,6 protsendiga Raul Kirjanenile kuulub OÜ Biofuel, 39,4 protsendiga Anders Andersonile kuuluv OÜ Neoinvesteeringud ja 10 protsendiga Andres Rätseppale kuuluv Renergy OÜ.

Comments  
This comment has been deleted by Administrator

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD