Uuring: 79 protsenti elanikest on teadlikud elektrituru avanemisest

Uuringufirma TNS Emor värskest seireuuringust selgub, et 79 protsenti eestimaalastest on kuulnud elektrituru konkurentsile avanemisest 1. jaanuaril 2013, viie kuuga on elanike teadlikkus kasvanud 15 protsendipunkti.

Uuringu kohaselt on teadlikkus elektrituru avanemisest kõrgem eestlaste ja kõrgharidusega inimeste seas, kes elavad eramajades. Võrreldes jaanuarikuuga on teadlikkus enim kasvanud 25–34-aastaste madalama sissetulekuga tarbijate hulgas ja väikelinnades, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Kõige vähem olid TNS Emori andmetel informeeritud mitte-eestlased ja Virumaa elanikud, kellest kolmandik ei ole turu avanemisest veel kuulnud, selgub uuringust.

TNS Emori juhteksperdi Mari-Liis Eensalu sõnul on 65 protsenti tarbijatest jätkuvalt ekslikul arusaamal, et turu avanemine puudutab nii elektrienergiat kui võrguteenust.

Uuringu andmetel on elektritarbijate jaoks kõige olulisem see, milliseks kujuneb elektrienergia hind avatud turul, seejärel aga vajatakse infot konkreetsete uute elektrimüüjate ja nende pakkumiste kohta.

Värske seireuuringu põhjal on ligikaudu 40 000 inimest käinud elektrituru avanemise riiklikul veebilehel www.avatud2013.ee.

TNS Emor küsitles elektrituru avanemise seireuuringu jaoks juunikuus kõikjal üle Eesti personaalintervjuude käigus 500 inimest vanuses 15–74 aastat.

Vastavalt Eesti ühinemislepingule Euroopa Liiduga avaneb 2013. aasta alguses elektriturg täielikult konkurentsile. Elektritarbijad saavad valida endale sobiva elektrimüüja ja hinnapaketi. Turu avanemine puudutab kolmandikku elektriarvest – elektrienergia hinda. Kui tarbija elektrimüüjat ei vali, tagab talle elektri piirkonna võrguettevõtja nagu seni.

bns


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD