Menu

.      

Londoni olümpiatule süütasid noored sportlased

Londoni olümpiatule süütasid muljetavaldava ja võimsa avatseremoonia tipuks seitse oma karjääri alguses olevat noorsportlast, tule tõi staadionile viiekordne olümpiavõitja Steve Redgrave, kes omakorda sai selle kaatriga saabunud jalgpallur David Beckhami käest.

Rohkem kui 80 000 inimest jälgis kohapeal, kui kellalöögi järel saadeti taevasse olümpiarõngaid sümboliseerivad õhupallid, mille järel algasid avapidustused.

Pealtvaatajate hulgas oli hulgaliselt tuntud inimesi kõikjalt maailmast nagu näiteks kuninganna Elisabeth II, printsid William ja Harry, USA presidendi Barack Obama naine Michelle või Hollywoodi filmitähed Brad ja Angelina Pitt. Publiku seas istusid ka Venemaa peaminister Dmitri Medvedev, Prantsusmaa peaminister Jean-Marc Ayrault, USA presidendikandidaat Mitt Romney ja viimase naine.

Avamise käigus nähti muu hulgas Oscariga pärjatud režissööri Danny Boyle´ loodud suurejoonelist etendust, mis võttis läbi Suurbritannia ajaloo. Suurt elevust tekitas James Bondi rollis Daniel Craig, kes suurtel ekraanidel näidatud filmilõikudel käis kuningannat pidustustele toomas.

Võimsad kiiduavaldused pälvis ka näitleja Rowan Atkinson, kes esines Mr. Beani rollis orkestri pianistina.

Tseremoonia taustaks kõlas kogu Suurbritannia muusikaajalugu alates ansambliga The Beatles ja lõpetades teiste seas Sex Pistolsi, The Clashi, David Bowie, OMD, Eurythmicsi, New Orderi, Queeni, Prodigy ja paljude teiste menupaladega.

Avamise lõpus kulges tavapärane sportlaste paraad, kui riikide esindajad võistlustel marssisid staadionile. Eesti koondise lipukandjaks oli juba viiendatel olümpiamängudel osalev Aleksander Tammert.

Olümpiatule süütajateks olid noorsportlased Callum Airlie, Jordan Duckitt, Desiree Henry, Katie Kirk, Cameron MacRitchie, Aidan Reynolds ja Adelle Tracey.

Olümpiatule süütamise järel esines lõpetuseks Paul McCartney.

Londoni olümpia kestab 12. augustini. Mängudest võtab osa 205 koondist ning kavas on 26 spordiala.

20 PÄEVA ENIMLOETUD