Uus seadus kaotab alevikud

Siseministeeriumis valminud Eesti territooriumi haldusjaotuse seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu täpsustab asustusüksuste liigi määramise aluseid ning kaotab alevikud asustusüksustena.

Siseministeerium saatis esmaspäeval kooskõlastusringile eelnõu, mis lihtsustab seletuskirja kohaselt mõnevõrra asustusüksuste määramise menetlust ning jätab seadusest välja ühe asustusüksuse liigi – alevikud, mis on pärit Nõukogude Liidu perioodist, mil alevikud moodustati tööstusasulatena raudteejaama või vabriku ümber.

Alevite ja alevike vahel ei ole eelnõu kooastajate hinnangul praktiliselt ühtki eristavat tunnusjoont, mis neid kaht asustusüksuse liiki eristaks, sisulisi erisusi alevite ja alevike vahel ei ole tehtud ka õigusaktides, mistõttu puudub vajadus mõlema asustusüksuse liigi säilitamise järele.

Asustussüsteemi lihtsustamiseks on eelnõus välja pakutud kolmetasandiline asustusjaotus – vallasisene linn, alev ja küla – ning antud ka konkreetsed elanike arvu näitajad, millest tuleb lähtuda asustusüksuse liigi määramisel.

Linn haldusüksusena ja vallasisene linn asustusüksusena on eelnõu kohaselt vähemalt 5000 rahvastikuregistrijärgse elukohaga registreeritud elanikuga asula, alev vähemalt 300 rahvastikuregistrijärgse elukohaga registreeritud elanikuga asula ning küla üldjuhul alla 300 rahvastikuregistrijärgse elukohaga registreeritud elanikuga asula.

Eestis on 1. augusti seisuga seisuga kokku 4682 asulat: 47 linna (nende hulgas 14 vallasisest linna), 12 alevit, 185 alevikku ning 4438 küla.

Seaduseelnõus kehtestatud kriteeriumite kohaselt võib 139 senist küla muutuda aleviks (kuna neis on üle 300 elaniku), 24 alevikku muutuksid külaks (kuna neis on alla 300 elaniku) ning 153 alevikku võiks saada aleviks (kuna neis on üle 300 elaniku).

Eelnõu kohaselt kontrollib regionaalminister iga viie aasta järel üle rahvastikuregistris registreeritud elanike arvu vastava asustusüksuse territooriumil ning kui vallasisese linna elanike arv on väiksem kui 1000 elanikku, alevi elanike arv väiksem kui 100 elanikku ning küla elanike arv suurem kui 300 elanikku, siis võib regionaalminister algatada asustusüksuse liigi muutmise asustusüksuste nimistus.

Asustusüksuste nimistus kavandatakse regionaalministri algatusel tervikuna korrastada asustusüksuste liigitus hiljemalt 2018. aasta alguseks.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD