Rootsi demineerijad on Eestis väljaõppel

Rootsi tsiviilagentuuri MSB demineerijad töötavad kaks nädalat Eestis päästeameti pommigruppides, et saada praktilist kogemust, mis on vajalik demineerimisalastel välismissioonidel osalemiseks.

Rootsi demineerijad on Eestis väljaõppel juba kolmandat korda, teatas päästeameti pressiesindaja BNS-ile. Tegemist on Rootsi tsiviilagentuuri demineerijatega, kes töötavad ainult välismissioonidel. Rootslased käivad praktiseerimas päästeameti demineerimiskeskuse kõigis neljas regionaalses pommigrupis. Pikemaajaliselt treenitakse koos Lääne-Eesti pommigrupiga Saaremaal.

Väljaõppe käigus saavad Eesti demineerijad võrrelda enda ja välismissioonidel ÜRO tööreeglite järgi töötavate Rootsi demineerijate töövõtteid ja varustust. „Oleme hetkel standardiseerimas oma demineerimissüsteemi vastavalt ÜRO poolt kehtestatud nõuetele. Paremaks koostööks välismissioonidel on oluline ühine reeglistik ja võimalikult sarnane varustus,“ ütles demineerimiskeskuse juhataja Arno Pugonen.

Eesti päästeameti demineerijad on varasemalt osalenud kolmel välismissioonil: 2002-2005 aastal Afganistanis, 2008. aastal pärast Vene-Gruusia sõjalist konflikti Gruusias ning selle aasta kevadel töötasid kaks päästeameti demineerijat Rootsi tsiviilagentuuri MSB egiidi all Kongo Vabariigis.

Sel aastal on Eestist leitud 2025 sõjaaegset plahvatusohtliku lõhkekeha. Enamasti on tegemist II maailmasõja aegse lahingumoonaga. Kõige rohkem tuleb vana lahingmoona välja Saaremaalt ja Ida-Virumaalt, kus peeti kõige ägedamaid lahinguid.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD