Kaitsevägi ei kahtlusta mereväelase hukkumise põhjusena terviseriket

Kaitsevägi ei kahtlusta praegu neljapäeval miinitõrjeoperatsiooni käigus hukkunud maat Marko Knapsi surma põhjusena tehnilist või terviseriket.

Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras ütles neljapäeval Tallinnas mereväebaasis pressikonverentsil, et praegu ei ole hukkumise täpne põhjus selge ning ta käivitas asjaolude tuvastamiseks teenistusliku juurdluse.

Mereväe ülem kaptenleitant Sten Sepper ütles ajakirjanikele, et praegu ei ole alust kahtlustada ei tehnilist riket ega terviseriket. Sepperi kinnitusel käivad kõik kaitseväe tuukrid korra aastas tervislikus kontrollis ja pole olnud alust arvata, et hukkunud kaitseväelasel oleks selles vallas probleeme.

"Enne igat sulkeldumist kontrollitakse üle ka varustus, kuid selles osas on veel vara kommentaare anda," ütles Sepper. Ta täpsustas, et õnnetus juhtus kella 12.30 ajal.

"Selleks hetkeks oli maat Knaps viibinud vee all teenistusülesande täitmisel umbes 20 minutit ja veel vähemalt 40 minutit oli reservaega," lausus mereväe ülem.

Sepperi sõnul seisnes maat Knapsi teenistusülesanne lõhkekehade tõstekoti lahtipäästmises. Sepper selgitas, et vee alt leitud lõhkekehad olid transporditud lõhkamispaika ja hukkunud kaitseväelasel oli vaja lahti päästa tõstekott. Sepper rõhutas, et tegemist on rutiinse teenistusülesandega ja midagi keerukat selles operatsioonis ei ole.

Sepperi sõnul viibis maat Knaps vee all üksi ning paadis oli julgestustuuker. Ta kinnitas, et selline teenistusülesannete täitmine vastab Eesti ja NATO standardnõuetele.

Terras märkis, et hukkunud kaitseväelane oli läbinud erinevad tuukrikursused ja ta oli oma nooruse kohta kogenud spetsialist, kellel oli selja taga 150 sukeldumist.

Tallinnas Kakumäe lahes meres hukkus neljapäeval kella 12.30 ajal miinitõrjeoperatsioonil miinilaevade divisjoni tuukrigrupi tuuker maat Marko Knaps.

Tuuker maat Knaps oli sukeldumas Kakumäe tipust poolteise miili kaugusel merel ja täitmas lennukipommide demineerimisega seotud teenistusülesandeid. Demineeritavad lennukipommid leidsid tsiviiltuukrid Kakumäe ranna tipust 200 meetri kauguselt.

Pommide toimetamisel ohutusse kohta ei vastanud maat Knaps kaasteenijate kontrolltõmmetele. Sukeldunud valmidustuuker avastas maat Knapsi 23 meetri sügavuselt põhjast teadvusetuna. Pinnale toodud tuukril puudusid elutunnused, kaaslased alustasid kohe elustamist, mida nad jätkasid kaldale jõudmiseni. Kaldal võttis elustamise üle kiirabi.

Maat Knaps sündis 1989. aastal. Ta läbis ajateenistuse aastatel 2010-2011 mereväebaasis ning asus seejärel teenima miinilaevade divisjoni. Seal teenis ta relvastusmaadina miinijahtijal Sakala ning alates 2011. aasta augustist tuukrigrupi tuukrina.

Eesti merevägi demineeris 7. augustil Eesti vetes alanud miinitõrjeoperatsiooni käigus teise maailmasõja aegseid lõhkekehi. Merevägi viis miinitõrjeoperatsiooni läbi Väinameres Hari kurgu, Soela väina ning Viire kurgu aladel ning Tallinnas Kakumäe lahes. Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 700 lõhkekeha.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD