Edgar Savisaar: 1991. aasta sündmused puudutasid kõiki Eesti elanikke

Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles esmaspäeval Harumäel 20. augusti väljakul 1991. aasta sündmuseid meenutades, et toona toimunu puudutas igat Eesti elanikku.

Savisaare sõnul mäletavad eestimaalased 21 aasta tagustest augustipäevadest kindlasti kogu ühiskonda oma haardes hoidvat tohutut pinget, teletorni, telemaja ja Toompea kaitsjaid, betoonikamakatega blokeeritud tänavaid, Nõukogude Liidu sõjatehnika kolonni tulekut ja hiljem häbiväärset pagemist ning pingelangust ja rõõmu selle üle, et eestlased suutsid vabaduse kätte võidelda.

"Mälu on täis tuhandeid detaile, mille kandjaks on kogu rahvas. Pole ju võimalik öelda, et kedagi need ajaloolised sündmused ei puudutanud. 1991. aasta 1. septembril esimesse klassi läinud lapsed alustasid kooliteed taastatud Eesti Vabariigis. Nemad olid esimesed! Nendest mõni aasta noorematega lõpeb isiklike mälestuste ahel. Mälestusi ja isiklikku kogemust asendavad jutustused, meenutused, ajalugu," rääkis Savisaar.

Savisaare sõnul on ajalugu näidanud, et vabadus võib olla väga habras. "Elu võib pakkuda argiteadvusele nii häid, kui halbu üllatusi. Meie vanemad teadsid, mida tähendab kaotada iseseisvus. Meie põlvkond teab, mida tähendab elada vabaduseta ja mis on selle taastamise hind. Vanemate mälestused on toitnud meie vabadusepüüdu. Kui kogemus puudub, on raske asju mõista. Just sellepärast on vaja aeg – ajalt meenutada, et vabaduse iseenesestmõistetavuse klišee ei hägustaks järeltulevate põlvede mõttemaailma. Meenutagem siis kasvõi selleks, et hoida vabadust tulevastele põlvedele,“ rääkis Savisaar.

Tema sõnul tuleb möödunut mõtestades pidada meeles, et pole olemas head ega halba ajalugu, erakondlikku või kildkondlikku kroonikat. "On olemas ajalugu mida tuleb teada, tundma õppida, uurida, kuid millega ei tohi manipuleerida ja veel vähem unustada," rõhutas Tallinna meer.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD