Ilves kutsus pidupäevakõnes mitte unustama minevikku

President Toomas Hendrik Ilves kutsus esmaspäeval Kadrioru lossi roosiaias Eesti iseseisvumise taastamise 21. aastapäeva vastuvõtul peetud kõnes mitte unustama minevikku.

"Tõsiasjaga, et tänapäevast rääkides pädeb võrdlus minevikuga üha vähem ja vähem, tuleb meil kohaneda. Ja see on paljuski õige ja hää. Sest kaua me ikka jaksame oma raske mineviku üle masendust tunda? On kergem elada, kui minevik meid oma ahistuse haardest järk-järgult vabastab," ütles president.

"Ometi on mälukaotuse kiirus mõneti ehmatav. Eriti kui teame, milleni täielik unustamine võib viia. Me tahame olla samasugused nagu meist palju rikkamad riigid. Nii ei võrdle meiegi end praegu selle olukorraga, kus olime 20 aastat tagasi, kuigi tasuks ja reaalsuse tajumiseks peaks."

Presidendi sõnul teeb talle Eesti iseseisvuse taastamise 22. aasta künnisel kõige rohkem muret pettumus ja selle agressiivne õhutamine poliitikas ja demokraatlikus riigijuhtimises.

"Mineviku võõrriigis ahistas meid teadmine, et me ei saanud ise midagi otsustada. Selleks, et ise otsustada, ju tahtsimegi iseseisvat riiki tagasi," ütles ta.

"Minevik aga elab jõuliselt edasi meile üsnagi lähedal. Seal, võõrriigis, millest eraldumist me täna tähistame. Näidis- ja nõiaprotsessid väidetavate terroristide, poliitiliste vastaste või autoritaarsuse vastu protesteerijate üle, opositsiooni tagakiusamine, ajakirjanduse ahistamine kõigis Freedom House’i poolt nimetet mittevabades ja poolvabades riikides näitavad, kui teistsugune, kui erandlik on olnud meie tee, Eesti tee."

President kutsus hoidma elus oma minevikust pärit teadmisi ja kogemusi, hoidma seda rõõmu, mis valdas inimesi, kui nad seisid taastatud vabaduse, oma iseseisvuse, oma uuesti kätte võidetud riigi lävel 21 aastat tagasi.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD