SDE: riikide abistamise üle ESM-i kaudu otsustagu riigikogu täiskogu

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) riigikogu fraktsioon on esitanud Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu ratifitseerimise eelnõule muudatusettepanekud, mille järgi peaks ESM-i kaudu teistele riikide abi andmise üle otsustama riigikogu täiskogu.

Teisipäeval riigikogu rahanduskomisjonis arutusele tulev ESM-i asutamislepingu eelnõu tuleb SDE hinnangul muuta riigiõiguslikult mõistlikuks ja finantsiliselt korrektseks, teatas erakond.

SDE fraktsiooni liige Eiki Nestor ütles pressiteates, et fraktsioon on esitanud eelnõule rea muudatusettepanekuid, mis peavad sealt kõrvaldama "nii riigiõiguslikud kui rahanduspoliitilised rumalused".

"Esmatähtis on sätestada, et riigile rahaliste kohustuste võtmine saab olla vaid riigikogu täiskogu ja mitte kellegi teise pädevuses," ütles Nestor.

Valitsuse riigikogule esitatud eelnõu järgi oleks riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjonil õigus valida, kas langetada ESM-i puudutav otsus ise või anda otsustamine üle kellelegi teisele üle. "Euroopa Liidu asjade komisjonil ei ole täna välislepingute asjus otsustusõigust ja ta ei peagi seda õigust saama," selgitas Nestor.

Möödunud nädalal ütles riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste BNS-ile, et ka riigikogu põhiseaduskomisjon arutas, et kuidas suurendada riigikogu osa eelnõus. "Leidsime, et tuleks muuta eelnõu seda osa, et valitsus esitaks ESM-i taotlused mitte otse riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjonile (ELAK), vaid riigikogule," ütles Maruste.

"Riigikogu juhatus otsustab siis, kas saadab selle täiskogule või saadab ELAK-ile," selgitas Maruste. Ta lisas, et seni on eelnõus ette nähtud kord vastupidine. "See pakutud viis ei lähe, riigikogu osa tuleb suurendada," ütles Maruste.

Riigikogu täiskogu ette jõuab ESMi asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduseelnõu 30. augustil.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD