Alaealistega seotud kohtumenetlused on kiirenenud

Tänavu esimesel poolaastal on alaealise süüdistatavaga seotud kohtumenetluse keskmine aeg vähenenud kahe kuu tasemele ning alaealiste kannatanute jaoks on kohtueelne menetlus keskmiselt kiirenenud pea poole kuu võrra, selgub justiitsministeeriumi analüüsist.

Mullu teisel poolaastal oli alaealiste süüdistatavate jaoks kohtumenetluse pikkus keskmiselt 3,2 kuud, teatas justiitsministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Keskmine menetluspikkus vähenes kõikides maakohtutes, langedes enim, 80 päeva võrra, Viru maakohtus. Harju maakohtus vähenes see 38, Tartu maakohtus 26 päeva ja Pärnu maakohtus 22 päeva võrra. Näiteks kui Viru maakohtus oli mullu teisel poolaastal keskmine menetluspikkus 168 päeva, siis 2012. aasta esimesel poolaastal langes see 88 päevani. Lühim menetlusaeg oli Pärnu maakohtus – 2,9 kuud.

Kohtueelne menetlus alaealiste kahtlustatavate jaoks on püsinud 2,3 kuu tasemel ning 85 protsenti asjadest menetletakse maksimaalselt nelja kuuga. Piirkondlikult oli esimesel poolaastal menetluspikkus lühim Lääne piirkonnas - 1,8 kuud. Viru ja Lõuna piirkondades oli menetlusaeg võrdselt 2,2 kuud ning pikim Põhja piirkonnas - 2,7 kuud.

Esimesel poolaastal oli alaealiste kahtlustatavatega menetlusi 841, millest 283 kestis alla ühe kuu ning 181 menetlust 1 kuni 2 kuud. 2-3 kuud kestis menetlus 135 juhul ning 3-4 kuud kestsid 116 menetlust.

Alaealise kannatanuga kohtueelse menetluse keskmine pikkus oli esimesel poolaastal 5,1 kuud ehk 153 päeva. Eelmise aasta teisel poolaastal oli keskmiseks pikkuseks 5,7 kuud ehk 172 päeva. Keskmine menetluspikkus vähenes poolaastaga enim Viru piirkonnas, langedes seitsmelt kuult 5,2 kuule.

Kokku oli selle aasta esimesel poolaastal kohtueelses menetluses alaealise kannatanuga asju 539.

Justiitsministeerium hindab menetluskiirust alaealistega seotud kriminaalasjades kaks korda aastas. Riigikogus vastu võetud kriminaalpoliitika arengusuunad aastani 2018 määratlevad eesmärgina vähendada kohtueelse menetluse kiirust alaealise kahtlustatava jaoks keskmiselt ühe kuuni ning alaealise vägivallakuriteos kannatanu jaoks kolme kuuni.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD