Kaitseministeerium ei kommenteeri Leedu poliitiku süüdistusi

Kaitseministeerium ei kommenteeri Leedu seimi julgeoleku- ja kaitsekomisjoni esimehe Arvydas Anušauskase väidet, et rahvusvahelise skandaali põhjustanud Rootsi lennuk ületas Valgevene-Leedu piiri eestlaste vahetuse ajal.

"Kuna Leedu kaitsevägi on seda väidet juba kommenteerinud, puudub Eesti kaitseministeeriumil vajadus seda teemat täiendavalt kommenteerida," teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Leedu seimi julgeoleku- ja kaitsekomisjoni esimees Arvydas Anušauskas ütles laupäeval eetrisse läinud raadiousutluses, et Rootsi lennuk ületas Valgevene-Leedu piiri eestlaste vahetuse ajal.

Leedu kaitsejõudude esindaja Skomantas Povilionis eitas seda, öeldes, et Karmėlava õhuseirekeskuses töötavad "Leedu, Läti ja Eesti ohvitserid on pidevalt valves" ja igasse vahetusse kuuluvad eksperdid kõigist kolmest Balti riigist.

"Leedu sõjaväelased teostasid õhuruumi vaatlust ja kontrolli koos liitlastega NATO kehtestatud protseduuride alusel. Selleks tegutseb Karmėlavas rahvusvaheline Baltimaade õhuruumi seirekeskus, mis on NATO ühtse õhuseiresüsteemi osa," selgitas Povilionis.

Ent vastates küsimusele, kas Karmėlavas valves olnud sõjaväelased tegid midagi valesti ja kas seda uuriti, ütles Povilionis, et "sõjaväelased juhinduvad oma tegevuses protseduuridest".

"Leedu õhujõud analüüsisid, kuidas Balti õhuseirekeskus reageeris Rootsi pilootide lennule, ja tegi ettepanekuid intsidentidele reageerimise protseduuride parendamiseks," ütles õhujõudude ülemjuhataja pressiesindaja.

Parlamendi kaitsekomisjoni esimees Anušauskas rääkis raadiojaamale Žinių Radijas, et Rootsi lennukit ei tuvastatud ja temaga ei võetud ühendust, kuid anti välja märk "tuvastatud". Kui riiki oleks sisenenud lennuk "tuvastamata" märgiga, hakanuks tööle süsteem, mis saadab Šiauliaist hävitajad välja, kuid Rootsi lennuk oli märgistatud kui "tuvastatud".

Küsimusele, kes selles süüdi on, vastas poliitik: "Mis ma oskan öelda? See oli eestlaste vahetus ... Karmėlavas on eestlased, leedulased ja lätlased, ja oli eestlaste vahetus. Mis meie teha saame ... Me ei saa Eesti ohvitseridele midagi teha."

Juuli alguses sisenes Leedust Valgevene õhuruumi kahe rootslase juhitud väikelennuk, mis Minski lähistel heitis alla suure hulga langevarjudega mängukarusid üleskutsetega sõnavabaduse kaitseks. Pärast mängukarude allaviskamist pöördus lennuk Leedu kaudu tagasi Rootsi.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD