Politsei lükkas ümber uue narkoaine leviku kuuldused

Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juhi Kaido Kõplase sõnul ei ole Eestis levimas uut tugevat narkoainet nagu väitis ajaleht Pealinn ja sealset artiklit refereerinud väljaanded.

Pealinnas esmaspäeval ilmunud artiklis seisis Tallinna kiirabi peaarsti Raul Adlase tsitaat, milles ta ütles, et kevadel ja suvel on üledoosi saanud narkomaanidega rohkem tegemist ja selle üheks põhjuseks on turule tulnud partii eriti kanget fentanüüli.

Postimehe portaalis selle põhjal avaldatud uudisest võis mõista, et Eestit laastab uus kange narkoaine.

"Iseenesest on tõsi, et fentanüül põhjustab üledoose ning on äärmiselt ohtlik. Samas on ekslik nimetada fentanüüli Eesti kontekstis uueks aineks – fentanüüli levik Eestis algas 2002. aastal," ütles Kõplas Põhja prefektuuri teates.

Fentanüüli kiire leviku tingib see, et aine tekitab kiiresti sõltuvuse ning organismi harjudes tõusevad doosid oluliselt.

"Puhta fentanüüli sisaldus pulbris, mida narkomaan tarvitab, on väga väike. Nii on ainet võimalik väga palju lahjendada," selgitas ta. "Samast asjaolust tuleneb aine tarvitamisel ka suur üledoosi oht. Kuna keskastme diilerid, kes ainet lahjendavad, ei tea tihti selle protsentuaalset sisaldust, võib segatud tulemis aine kontsentratsioon liiga kõrgeks jääda."


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD