Kavandatavad EL-i nõuded ähvardavad Eesti diislikütuse pääsu turule

Euroopa Komisjoni kliima peadirektoraat võib kehtestada põlevkivist toodetud diislikütusele keskkonnanõude, mis teeks selle pääsu turule keerulisemaks võrreldes naftast toodetud diislikütusega, kirjutab Eesti Päevaleht esmaspäeval .

Peadirektoraadis peaks valmima paar aastat tagasi kehtestatud kütuse kvaliteedi direktiivi rakendusmäärus tänavu aasta lõpuks. Eesti Päevalehe teatel võivad kavandatud nõuded tähendada seda, et Eestis põlevkiviõlist diisli tootjad peaksid otse turule pääsemise asemel kauplema rahvusvaheliste suurettevõtetega.

Keskkonnaministeeriumi asekantsler Meelis Münt ütles Eesti Päevalehele, et Euroopa Komisjonile on ette antud "ühe Kanada teadlase" esitatud suhtarv, mis näitab põlevkivist toodetud diislikütust ligi poole võrra rohkem CO2 sisaldavana kui naftast toodetud autokütust.

"Selle suhtarvu paikapidavuse kohta pole esitatud mingisuguseid analüüse või tõestusmaterjale. Komisjon klammerdub sellegipoolest suhtarvu külge, sest Euroopa Liit on seadnud eesmärgiks vähendada 2020. aastaks autokütuste CO2 sisaldust kuue protsendi võrra," ütles Münt.

Mündi sõnul pääseksid Eesti kütusetootjad, kui põlevkivi õnnestuks direktiivi rakendusmääruses kirjutada mittetraditsioonilise energiaallikana naftatoodetest eraldi seisva rea peale.

Süsinikdioksiidi suhtarv on kavas kasutusele võtta selleks, et sundida autokütuste tootjaid kütusesse lisama biokütuseid. Mündi sõnul tähendaks põlevkiviõlist toodetud diislikütusele kavandatava suhtarvu järgi biokütuse lisamine toote kvaliteedi märgatavat langust.

Viru Keemia Grupi (VKG) juhatuse esimees Priit Rohumaa ütles ajalehele, et ettevõte kavatseb alustada diislikütuse tootmist. "Kuid kaotame väga palju raha, kui ei pääse oma diislikütusega vabalt turule, ja müügiskeem muutub kulukaks," ütles Rohumaa.

Kiviõli Keemiatööstuse omandanud Alexela kontserni suuromanik Heiti Hääl ütles ajalehele, et arvestades põlevkiviõli rafineerimise projektide arengufaase, ei kavatse keegi rajada tehast, mille toodangu müük oleks keeruline või majanduslikult ebaefektiivne.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD