Maksuhaldur avastas 650 000 euro suuruse maksupettuse

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna töötajad avastasid kriminaalmenetluste käigus kaks Tartus tegutsevat isikute gruppi, kes müüsid kahtlustuse kohaselt erinevate osaühingute kaudu suurtele hulgimüügifirmadele kokku ligi 3500 tonni suhkrut, jättes sellelt tasumata veidi üle 650 000 euro käibemaksu.

Ameti praeguseks kogutud tõendite põhjal müüsid grupid suhkrut tänavu aprillist kuni juulini.

Kahtlustuse kohaselt soetasid isikute grupid suhkrut näiliselt ostu-müügiahelasse kaasatud ja nende kontrolli all olevatelt osaühingutelt, mille kaudu osteti suhkrut Lätist ja Leedust nullprotsendise käibemaksumääraga. Eesti-sisesel edasimüügil tekkis käibemaksu tasumise kohustus, kuid gruppide kontrolli all olevad ettevõtted jätsid käibemaksu riigile tasumata. See võimaldas konkurentsieelise saamiseks käibemaksuosa, see tähendab 20 protsendi sees hinnaga manipuleerida ja järelejääva osa kriminaaltuluna kasseerida, teatas maksuhaldur.

Nende kriminaalmenetluste käigus on praeguseks eeluurimiskohtuniku loal vahistatud neli inimest, kokku on kahtlustatavana üle kuulatud üheksa inimest. Enamik neist on varem kriminaalkorras karistatud varavastaste kuritegude, sealhulgas kelmuste eest.

Kriminaalmenetlused on alustatud karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb maksude maksmisest kõrvalehoidumist suures ulatuses. Süüdimõistmisel saab kohus kuriteo toimepanemise eest karistuseks määrata rahalise karistuse või karistada kuni kolmeaastase vangistusega.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna Lääne talituse juhataja Peeter Paisuotsa sõnul jälgib uurimisosakond koostöös teiste ameti järelevalveüksustega järjepidevalt maksude valdkonnas toimuvat, kuna ameti üks prioriteet on ettevõtete seas ausa konkurentsi tagamine maksude deklareerimise ja õiges mahus tasumise kaudu.

"Meie ülesanne on olla kursis uute skeemidega ja tõkestada organiseeritud maksukuritegusid. Sellised detailselt väljatöötatud ja hästi konspireeritud tegevused suure kriminaaltulu teenimise eesmärgil nõuavad kõigi kriminaalmenetluslike võimaluste kasutamist ning hästitoimivat rahvusvahelist koostööd," lausus Paisuots.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD