Ettevõtjad nõuavad Juhan Partsilt tihedamat laevaliiklust

Saaremaa ettevõtjad tegid avaliku pöördumise majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsile seoses parvlaevade sõidugraafikute varase üleminemisega talveajale, kirjutab Saarte Hääl.

Ettevõtjad märgivad oma pöördumises, et parvlaevateenus on viimasel kahel aastal teinud läbi suurepärase arenguhüppe ja nüüd on ääretult oluline seda saavutatud taset hoida. Pöördumise autorid nendivad, et isegi lühiajaline järjekordade taastekkimine sadamates muudab tehtud töö sisuliselt hoobilt olematuks.

Üks pöördumisele alla kirjutanutest, SA Saaremaa Turism juhatuse esimees Angela Nairis rääkis teisipäeval Kadi raadio “Keskpäevatunnis”, et kui seni on näiteks turisminduses kinnitatud saare külastajatele, et laevajärjekordi enam ei ole ja kõik pääsevad saarele kiiresti, siis nüüd tekivad riigi tõttu ühtäkki järjekorrad uuesti.

Ettevõtjate hinnangul ei taga järsk üleminek talvegraafikule juba suve lõpul nõudluse rahuldamist senisel teenindustasemel. “Kui vaadata hetkeilma, siis lund väga ei paista,” tõdes Nairis.

Ta lisas, et küsimus ei ole seejuures kindlasti ainult saare külastajates või ettevõtjates, vaid ka saare elanikes, kes tegelikult samuti ei saa hõredama laevagraafiku tõttu normaalselt üle väina. “Oleme siin ühiseid avaldusi teinud lennuliikluse probleemi kohta ja oleme ikka mõelnud, et praamiliikluses on kõik korras, aga kui me nüüd teeme seal taandarengu, siis see tegelikult ei ole normaalne,” rääkis Angela Nairis.

Seni on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium vastanud, et vähemalt selle aastanumbri sees ei ole neil lisaraha, mille abil saaks võimaldada kas või ajutise üleminekuajagraafiku, mis oleks veidigi tihedam talvegraafikust. Kas pärast avalikku pöördumist võiks ministeeriumilt ühtäkki positiivne vastus tulla, Nairis arvata ei osanud. Samas möönis ta, et kui ei proovi, siis ei saagi teada. “Igas küsimuses on oluline ka see, et valitsus lihtsalt teaks kohaliku kogukonna arvamust, ehk jõutakse siis lõppkokkuvõttes mingile kompromissile,” sõnas Nairis.

Just seepärast tegidki Saaremaa ettevõtjad ja kohalikud omavalitsused minister Juhan Partsile ettepaneku, et parvlaevaliiklus jätkuks tihedama sõidugraafikuga vähemalt kuni Saaremaa rallini oktoobri keskel. Võimaluse korral ka aastaringselt vähemalt nädalavahetustel.

Ettevõtjad leiavad, et vedaja OÜ Väinamere Liinid on praegu oma murega üksi jäetud, sest teenuse taseme hoidmiseks vajaliku graafikutiheduse tagab vedaja kommertsreisidega. “Me ei pea sellist vastutuse jaotust õigeks, sest riik peab suutma tagada oma regioonide ühtse arengu. Seda tööd ei saa ära teha üksikud ettevõtjad endale suurte äririskide võtmise kaudu,” seisab pöördumises.

Suvine sõidugraafik, mille järgi laevad väljusid kummastki sadamast iga 35 minuti järel, lõppes Kuivastu–Virtsu liinil 20. augustil.

Pöördumisele on alla kirjutanud sihtasutus Saaremaa Turism, Saaremaa ettevõtjate liit, Saaremaa turundusühing ja Saaremaa omavalitsuste liit.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD