Valitsus ei toetanud SDE lapsetoetuse tõstmise kava

pilt on illustratiivneValitsus ei toetanud neljapäeval Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) eelnõu, millega kehtestaks kõigile lastele lapsetoetuse suuruseks kuuekordne lapsetoetuse määr.

Eelnõu ei toetanud ka sotsiaal- ja rahandusministeerium, kes tegid valitsusele ettepaneku eelnõud mitte toetada, teatas valitsuse pressiesindaja BNS-ile.

Kehtiva seaduse kohaselt makstakse lapsetoetust pere esimese ja teise lapse kohta kahekordses lapsetoetuse määras, kolmanda ja iga järgmise lapse kohta kuuekordses lapsetoetuse määras, selgub valitsuse istungi päevakorrast. Lapsetoetuse määr kehtestatakse igaks eelarveaastaks riigieelarvega. 2012. aastal on lapsetoetuse määr 9,59 eurot kuus. Eelnõu rakendamine suurendaks riigi kulusid 109 miljoni euro võrra aastas.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni poolt mullu 14. aprillil algatatud samasisulist eelnõu valitsus ei toetatud. Sotsiaalministeerium ja rahandusministeerium teevad valitsusele ettepaneku mitte toeta ka seda eelnõu, kuna eelnõu seletuskirjas ei ole välja toodud lisakulu katteallikaid.

Sotsiaalministeeriumil ei ole võimalik katta 109 miljoni euro suurust iga-aastast lisakulu. Ka eelnõu mõjud on analüüsimata. Seletuskirjas on nimetatud vaid asjaolu, et seadusemuudatus puudutab 166 000 Eesti pere majanduslikku toimetulekut.

Samas ei ole ministeeriumite sõnul seletuskirjas mõjuanalüüsi, kui palju väheneb lastega perede vaesusrisk ning kuidas eelnõu mõjutab selliseid spetsiifilisi gruppe nagu ühe vanemaga kasvavad lapsed, lasterikkad pered ja teised suuremas vaesusriskis olevad pered.

Valitsuse arvamus tuleb esitada sotsiaalkomisjonile 13. septembriks.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD