Salmonelloosi tõttu on haiglasse sattunud 19 inimest

Tallinnas kiirtoidurestoranis Taco Express söömas käinud inimestest on terviseameti andmetel salmonelloosi tõttu haiglasse sattunud 19 inimest.

"Meil on olemas info 19 inimese kohta, kes on salmonelloosi tõttu haiglasse sattunud," kinnitas terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri BNS-ile. Kuus juhtu on juba saanud ka laboratoorse kinnituse.

Saluri sõnul peaks praeguseks juba kõigil söögikohas nakkuse saanud inimestel olema ka haigusnähud ilmnenud. "Mõnel inimesel võib haigus mööduda kergemalt ning see põetakse arsti abita kodus läbi," selgitas Saluri ja kutsus üles sellisel juhul eriti rangelt hügieeninõudeid järgima. "Haige inimene võib ka ise nakkust edasi levitada, kui ei järgita rangeid hügieeninõudeid."

Salmonelloosipuhang sai alguse nädalavahetusel Tallinnas asuvast kiirtoidukohast Taco Express, mis on veterinaarameti nõudel praeguseks oma uksed sulgenud.

Salmonelloos on äge nakkuslik seedetrakti haigus, mille tekitajate allikaks on veised, sead, kanad, lemmikloomad ja närilised, kes võivad olla püsivad bakterikandjad. Haigustekitajad levivad fekaal-oraalsel teel ja põhiliselt haigustekitajatega saastatud toitude või vee kaudu, kuid neid võivad levitada ka haigusnähtudeta bakterikandjatest toidukäitlejad.

Salmonelloosi tunnused on palavik, kõhulahtisus, kõhuvalu, iiveldus ja oksendamine, mis tekivad enamasti 12 kuni 36 tundi pärast nakatumist, harvem 6 kuni 72 tundi pärast nakatumist. Tavaline haiguse kestvus on 4 kuni 7 päeva ja enamasti saadakse terveks ilma ravimeid võtmata.

2012. a esimesel poolaastal registreeriti Eestis 72 salmonelloosi haigusjuhtu, neist 43 juhul vajasid inimesed haiglaravi. 2011. a samal perioodil oli haigusjuhte 239.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD