Tartusse ebaseaduslikult rajatud maja võib oodata osaline lammutamine

Tartu linnavalitsus soovitab inimestel hoiduda korteri ostmisest Herne 45 asuvasse majja, kuna tegemist on ebaseadusliku ehitisega, mida võib oodata tulevikus osaline lammutamine.

Linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna järelevalveteenistuse juhataja Andres Ainti sõnul ei ole arendaja arvestanud korterelamut ehitades krundil kehtivaid planeeringutingimusi, samuti ei pruugi maja olla ohutu tulevastele elanikele, sest seda on ehitatud ilma ehitusprojektita ning ilma omanikujärelevalveta.

„Linn ei väljasta kasutusluba planeeringunõudeid eiravale ehitisele ja ilma kasutusloata ei või elamut kasutada. Kui aga elamu või selle osa võetakse ilma loata kasutusele, siis on see seaduserikkumine, mille eest vastutab korteriomanik,“ selgitas Aint.

Kasutusloata korteri omanikule tehakse Ainti sõnul ettekirjutus, mille kohaselt tuleb eluruumide kasutamine lõpetada. Kui seda ei tehta, rakendatakse korteriomanike suhtes korduvalt sunniraha, mille suurus on 1300 eurot. Hoone seadustamine jääb aga maja igakordsete korteriomanike kohuseks ning selle tõttu võib majja kolimine viibida veel väga pikka aega.

Tartu linnavolikogu arengu- ja planeerimiskomisjon ei nõustunud Herne 45/47 krundile uue detailplaneeringu algatamisega, millega krundi arendaja soovis seadustada varasemad planeeringutingimuste rikkumised. Kui ka Tartu linnavolikogu jõuab samale seisukohale, on tõenäoline, et hoone planeeringule vastavaks viimiseks tuleb teha ulatuslikke lammutustöid. "Maja on lubatust pikem, laiem ja ka kõrgem. Samuti ei vasta lubatule korterite arv," selgitas Aint.

Kui linn peaks nõudma hoone osalist lammutamist, peab Aint võimalikuks, et sellele järgneb kohtuprotsess ning see võib kesta aastaid. Seni on linn esitanud arendajale sunnirahanõudeid ning kuna arendaja pole neid tasunud, on need liikunud kohtutäituri kätte.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD