Noored arstid ei soovi riigi pakutud toetust

Tänavu kevadel otsustas riik hakata maksma noortele arstidele kuni 15 000 eurot toetust, et nad läheksid kohalikesse haiglatesse tööle, kuid siiani pole ükski meedik seda toetust soovinud, kirjutab Postimees.

«Loodame, et uus niinimetatud stardiraha maksmine aitab motiveerida alustavaid eriarste, sealhulgas ka perearste, jääma tööle Eestisse ja konkreetsemalt just nendesse piirkondadesse, kus arstide leidmine on keerulisemaks osutunud,» teatas sotsiaalminister Hanno Pevkur mai lõpus.

Kokku oli riik valmis tänavu noortele arstidele maksma 150 000 eurot toetust. Nüüd ei jäänud sotsiaalministeeriumil muud üle, kui teha ettepanek pikendada taotluste esitamise tähtaega, kirjutab Postimees.

«Määruse muutmisega pikendatakse 2012. aastal lähtetoetuse taotluse esitamise tähtaega ligi ühe kuu võrra ehk senise 1. oktoobri asemel 31. oktoobrini, kuna sotsiaalministeeriumile teadaolevalt toimub veel septembris Harju maakonnas kaks perearsti nimistu konkurssi, mille lõpptähtaeg on 11. oktoober,» rääkis sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna nõunik Pille Saar.

Eesti nooremarstide ühenduse esindaja Kadri Lillemäe sõnul on üks selle toetuse mittetaotlemise põhjustest asjaolu, et noored arstid ei planeeri oma tulevikku üleöö. «Residentuuri jooksul kujuneb noorel arstil arusaam Eesti tervishoiust ja selle korraldusest ning soovid ja lootused oma tulevase töökoha suhtes,» selgitas ta.

Kevadel vastuvõetud resolutsioon ei pane Lillemäe sõnul noori arste oma plaane päevapealt muutma. «Ka noortel arstidel on vastutustunne ja kui on juba kord otsus tehtud mingi haigla kasuks, siis läheb selle muutmiseks vaja palju rohkemat kui riigi lähtetoetus, mille tingimused on suhteliselt ebasoodsad,» märkis ta.

«Tööle tuleb asuda täiskohaga, töötama peab vähemalt viis aastat ning kui vahepeal ümber otsustada, tuleb summa tagasi maksta. Lisaks ei ole ette teada, mis summast täpselt juttu on, sest see sõltub taotlejate arvust,» loetles Lillemäe tingimusi, mis noortele arstidele ei sobi.

Tema sõnul on erialati toetuse taotlemine piiratud, samas kui mõnel erialal ei saagi maapiirkonnas täiskoormusega töötada.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD