Valitsus kinnitas tuleva aasta riigieelarve

Valitsus kinnitas teisipäeval toimunud erakorralisel istungil 2013. aasta riigieelarve seaduse eelnõu, millega järgmise aasta riigieelarve tulud suurenevad 2,2 protsenti 7,5 miljardi euroni ja riigieelarve kulud 1,1 protsenti 7,7 miljardi euroni.     

Augusti lõpus ennustas rahandusministeerium 2013. aasta riigieelarve tuludeks 6,3 ja kuludeks 6,5 miljardit eurot.

Ühtlasi kinnitas valitsus teisipäeval toimunud istungil tuleva aasta riigieelarve seaduse eelnõuga seotud seaduseelnõude muudatused.

Tuleva aasta valitsussektori eelarve on tasakaalu lähedal, puudujääk moodustab 0,7 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP), mis on märk majanduslikust stabiilsusest ning loob üldise soodsa majanduskeskkonna, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

2013. aasta eelarve kava järgi püsib ka järgmisel aastal Eesti võlakoormus Euroopa Liidu madalaimana. Järgmise aasta prognoositav võlakoormus on 12 protsenti SKP-st.

Tänu tasakaalustatud eelarvepoliitikale on võimalik alates järgmisest aastast suurendada vastavalt võimalustele inimeste turvatunnet – suurenevad pensionid, lastetoetused ja valitsemisalade palgakulud. See tähendab teiste seas nii õpetajate, kultuuritöötajate, kaitseväelaste kui ka tervishoiutöötajate palkade tõusu.

Valitsus otsustas tõsta valitsemisalade palgafondi 4,4 protsenti, mida ministrid saavad kasutada vastavalt vajadusele. Pension tõuseb tuleval aastal viis protsenti.

Suhtelises vaesuses elavate ühe lapsega perede lastetoetused tõstetakse seniselt 19,18 eurolt kahekordseks 38,36 eurole ja kahe lapsega peredel 76,72 eurole kuus. Lisaks tõuseb kõigi kolme ja enama lapsega perede kolmanda ja enama lapse toetus seniselt 57,54 eurolt 95,9 eurole. Kolmikute sünnitoetus tõstetakse seniselt rohkem kui kolmekordseks ehk 3000 euroni. Lastetoetuste reform käivitub järgmisest aasta 1. juulist ning rakendub täismahus 2015. aastast.

Peaminister annab riigieelarve eelnõu parlamendile üle neljapäeval.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD