Andmekaitse: inimene peaks saama riigiga suhelda läbi ühe portaali

Andmekaitse inspektsioon leiab, et inimeste elu teeks tunduvalt kergemaks see, kui asutuste info koonduks ühte portaali, vahendab Postimees.ee.

Andmekaitse inspektsioon uuris 46 riigiasutuse läbipaistvust ehk vaadati, kui palju ja selgelt jagavad ministeeriumide ja ametite-inspektsioonide kodulehed avalikku infot ning kui korras on nende dokumendiregistrid.

Muu hulgas hinnati veebilehe kasutamise ja teabe leidmise lihtsust, teabe olemasolu asutuse tööaja ja vastuvõtu korralduse kohta, palgaandmete olemasolu. Lisaks näiteks seda, kui ligipääsetavad on dokumendiregistris olevad dokumendid ja kas nende AK (asutuse siseseks kasutamiseks) märge on õigustatud.

AKI peadirektor Viljar Peep rääkis, et mõõde, mida ei ole praegu seires hõlmatud, on seotud keskse Eesti teabeväravaga. Nimelt, erinevaid teenuseid pakkuvaid asutusi on palju, mistõttu võib inimene selles rägastikus korralikult ära eksida.

"Näiteks, kui inimene soovib korraldada avalikku üritust ja seal toitlustust ning alkoholi pakkuda, siis on vaja politsei, omavalitsuse, veterinaar- ja toiduameti luba," tõi Peep välja. Inimest pole aga mõistlik erinevate asutuste vahel väntsutada. "Selge lahendus on keskne teabevärav, ametnike slängis riigiportaal."

Ta lisas, et ideaalis on asutuste veebilehtedel laiali olev teave kasutajakeskselt ülesehitatult ühes kohas koos. "Suurem asutustevaheline koostöö on alles tekkimas, kuna rakendusmäärus, mis paneb asutustele kohustuse oma teabe ja online teenustega selles portaalis osaleda, on alles valitsuses," ütles Peep.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD