Riik hakkab omavalitsustele pakkuma toetust koolivõrgu ümbertegemiseks

Selleks et motiveerida omavalitsusi ise oma koolivõrku otsustavamalt ümber korraldama, otsustas regionaalminister hakata neile pakkuma uute gümnaasiumide loomise ja vanade sulgemise toetust, kirjutab Postimees.

Regionaalminister Siim Kiisleri allkirjastatud määrusega luuakse omavalitsustele võimalus lähiaastatel küsida Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) pakutavast gümnaasiumivõrgu korrastamise meetmest 250 000 kuni kuus miljonit eurot, et rajada või renoveerida eraldiseisvale gümnaasiumile mõeldud hooneid.

Lisaks on riik valmis toetama ümberehitusi hoonetes, kus vana gümnaasium suletakse ja jääb tegutsema põhikool. Kokku jagatakse 2015. aastaks välja 23,7 miljonit eurot Euroopa regionaalarengu fondi raha, igal toetusesaajal tuleb panustada ka 15 protsendi suuruse omaosalusega.

Kiisler ei teinud saladust, et toetusraha eesmärk on kergendada koolivõrgu kärpimise otsuseid. Iseäranis raskelt sünnivad need praegu väiksemates omavalitsustes, mis asuvad maakonnakeskuste lähedal.

Uut gümnaasiumi ei saa lisaraha toel luua igaüks. Tallinnale, Tartule, Pärnule ja Narvale on seatud tingimus, et gümnaasiumis asub õppima vähemalt 540 õpilast.

Peale nende võivad gümnaasiumi loomiseks raha taotleda Kuressaare, Kärdla, Paide, Põlva, Rakvere, Valga, Viljandi ja Võru linn ning Jõhvi ja Rapla vald.

Nimekirjast välja jäänutel on mõtet taotlus esitada vaid siis, kui neis elab vähemalt 10 000 inimest ja seal juba töötab puhas gümnaasium.

Taotlusi hindav komisjon hakkab lähtuma sellest, kui realistlik on gümnaasiumi täitumine õpilastega, arvestades omavalitsuse asukohta ja hoonet ennast, kirjutab Postimees. bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD