Tartu ülikool püsib maailma parimate ülikoolide seas

Tartu ülikool püsib kolme protsendi maailma parimate ülikoolide seas ja on ajakirja Times Higher Education (THE) poolt kolmapäeval avaldatud edetabelis vahemikus 351–400.

THE pingerea koostamisel võetakse arvesse 13 erinevat tunnust, mis kirjeldavad õpikeskkonda, teadustulemuste mõjukust, teadustöö mahtu, mainet küsitlustulemuste põhjal ja tulusid, innovatsiooni ja rahvusvahelistumise ulatust, teatas Tartu ülikooli pressiesindaja BNS-ile.

„Eesti ja Tšehhi on suutnud säilitada oma ülikoolide positsiooni esimese 400 seas nii Aasia ülikoolide positsioonide paranemise kui ka edetabelis osalenud ülikoolide arvu kasvu kiuste. See on tugev tulemus, kuid konkurents kasvab ning kumbki riik ei tohi loorberitele puhkama jääda,“ kommenteeris Tartu ülikooli tulemust THE toimetaja Phil Baty.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo sõnul väärib kindlasti tähelepanu tõik, et väga paljud Kesk- ja Ida-Euroopa tuntud ülikoolid pole kõnealusesse edetabelisse jõudnud. „Eesti ja Tšehhi ülikoolid aga märgitakse edetabelis positiivselt ära – kasvavas rahvusvahelises konkurentsis on nad suutnud oma kohta hoida. See annab meile kindlustunde, et Tartu ülikooli toel on Eesti ülikoolid kindlasti rahvusvahelisel tasemel,“ lisas Aaviksoo.

Tartu ülikooli rektori professor Volli Kalmu hinnangul on TÜ püsimine maailma kõige teravamas tipus kindlasti tunnustus ülikooliperele. „Samas tähendab see tunnustus omakorda vastutust ja pidevat pingutamist, et ülikooli hea nimi ning rahvusvaheline positsioon püsiks ning meid peetakse võrdväärseks partneriks maailma tippude seas.“

Esimeste seas domineerivad jätkuvalt USA kõrgkoolid, esimesele kohale tuli California tehnoloogiainstituut.

Teise kõrgelt hinnatud edetabeli, maailma 700 parimat ülikooli reastava edetabeli QS World University Rankings 2012/2013 andmetel on Tartu ülikool samuti oma positsiooni säilitanud ning püsib 500 parima ülikooli piirimail maailmas.

Lisaks üldpingerea koostamisele reastab QS maailma ülikoole ka nende akadeemilise renomee alusel viies teadusvaldkonnas. Eelmisel aastal pälvis TÜ eluteaduste ja meditsiini valdkonnas 381. kohal, tänavu ületas ülikool 400 piiri humanitaarteadustes (samuti 381. koht).  bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD