Hinnad tõusid septembris aastaga 3,8 protsenti

Statistikaameti teatel oli tarbijahinnaindeksi (THI) muutus 2012. aasta septembris võrreldes augustiga 0,5 protsenti ning võrreldes eelmise aasta septembriga 3,8 protsenti.

Tarbijahindade aastane kasv oli augustis 3,8, juulis 3,6 ja juunis 3,9 protsenti.

Kaubad olid tänavu septembris 2011. aasta septembriga võrreldes 3,3 ja teenused 4,6 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta septembriga võrreldes tõusnud 8,4 ja mittereguleeritavad hinnad 2,2 protsenti.

Võrreldes eelmise aasta sama kuuga mõjutasid tarbijahinnaindeksit jätkuvalt enim eluasemekulutused, mis andsid kogutõusust üle kolmandiku. Sellest omakorda üle poole andis aastataguse ajaga võrreldes 14,7 protsenti kallinenud soojusenergia.

Toit andis kogutõusust 30 protsenti, millest kaks viiendikku andsid möödunud aasta septembriga võrreldes 7,7 protsenti kallinenud liha- ja lihatooted ning ligi kolmandiku 20 protsenti kallim puuvili. Mootorikütus oli 10,5 protsenti kallim ja andis kogutõusust üle kuuendiku.

Mulluse septembriga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud mitmesugune puuvili ning odavnenud kartul, vastavalt 32 ning 11 protsenti.

Augustiga võrreldes olid septembris tarbijahinnaindeksi peamisteks mõjutajateks riietuse ja jalatsite sesoonsete soodusmüükide lõppemine, köögivilja sesoonne odavnemine ning mootorikütuse 2,6-protendiline kallinemine. Enim kallines kuuga banaan ning odavnes porgand, vastavalt 28 ja 36 protsenti.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD