Savisaar kohtus Rhodosel Vene asevälisministri Mihhail Bogdanoviga

Rhodosel toimunud foorumil „Tsivilisatsioonide dialoog“ kohtus Tallinna linnapea Edgar Savisaar mitmete riikide poliitikategelastega, nende hulgas Venemaa välisministri asetäitja Mihhail Bogdanoviga ja Kreeka arendusministri Costis Hatzidakisega.

Pikem jutuajamine oli linnapeal Bogdanoviga ja Vene endise välisministri asetäitja Aleksander Saltanoviga. Kohtumisel rõhutas Savisaar Eesti majanduslikke huvisid seoses transiidi arendamisega kahe riigi vahel, Narva silla ehitust, Põhja-Eesti sadamate ühenduste arendamist Ust-Luuga ja Peterburi sadamatega ning kolmnurgas Tallinn-Peterburi-Helsinki.

„Kindlasti on tähtis Sillamäe ja Ust-Luuga vahelise laevaliini avamine, kuid see on alles meie koostöö algus," märkis Savisaar.

Savisaar avaldas arvamust, et tihedam kahepoolne koostöö on võimalik ning pikka aega kestnud vastuolud kahe riigi vahel ei ole ületamatud. Sellega nõustusid ka teised kohtumisest osavõtjad. „On vaja niisuguseid naabrite vahelisi suhteid, kus ka psühholoogiliselt teineteist paremini mõistetakse," kinnitas Bogdanov.

Linnapea käsitles ka Tallinna koostööd Peterburi ja Moskvaga ning märkis hiljuti toimunud Tallinna kohtumisi Peterburis, millel oli vastastikku suur kultuuriline ja hariv tähendus.

Mõlemad pooled väljendasid avameelselt muret seoses rahvastikuprobleemidega Eestis ja Venemaal. Edgar Savisaar nägi peamise eesmärgina vajadust peatada ulatuslik väljaränne Eestist, mis viib rahvuse kolossaalsele nõrgenemisele. „Meil on vaja, et noored saaksid parema hariduse, et kasvaks sündimus ja oleks kaitstud emadus ning paraneks tervishoiu olukord riigis“, toonitas Tallinna linnapea.

Välisministri asetäitja Bogdanov esitas Savisaarele kutse tulla esinema akadeemiliste loengutega Vene kõrgematesse diplomaatilistesse õppeasutustesse, mille linnapea tänuga vastu võttis.

Kohtumistel käsitleti ka laiemalt poliitilist olukorda maailmas, eriti Lähis-Idas ning äsjaste Gruusia valimiste järelkajasid.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD