Septembri lõpu seisuga on Eestis arvel 581 elektrisõidukit

Lõuna-Eesti esimene elektriauto sõidab salongist välja 25 Oktoobril 2011.  FOTO: Inno TähismaaSeptembri lõpu seisuga on Eestis arvel 581 elektrisõidukit, millest sõiduatosid on 558, veoautosid kolm ja elektrimopeede 20, selgub maanteeameti statistikast.

Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) andmetel oli septembris elektriautode müügiliider Nissan Leaf  kuue autoga, järgnes Mitsubishi i-MiEV viie masinaga. 11 müüdud elektriauto turuosa oli septembris 0,8 protsenti.

"Saastekvootide müügist saadud vahendite arvelt jagatavast toetusest hoolimata on elektriauto sama suure fossiilset kütust põletava masinaga võrreldes ikkagi tuntavalt kallim ja probleemiks on loomulikult ka väike laadimisvõimalus, mis piirab nende kasutamist põhiliselt asulatega," kommenteeris AMTEL-i tegevjuht Arno Sillat.

Alternatiivina sisepõlemismootorile on elektrimootor kolme kuni viie aasta lähitulevikus tema sõnul siiski kindlasti kõige tõsiseltvõetavam. "Autoakude areng ei ole viimase 50 aastaga erilist arengut läbi teinud ja paralleele tõmmates mobiilsidetehnikaga võiks positiivsed muutused hinna ja võimekuse osas olla lähituleviku küsimus."

Võrreldes naabreriikidega on elektriautode osakaal Eestis siiki küllalt kõrge.

Soome liiklusturvalisuse aegntuuri (Finnish Transport Safety Agency) andmetel oli tänavu juuni lõpu seisuga Soome liiklusregistris 86 puhtalt elektrikütusel liikuvat sõiduautot ja 71 kaubaautot.

Läti asjakohase registripidaja (Road Traffic Safety Department) andmetel on 1. oktoobri 2012 seisuga Lätis arvel üheksa elektrikütusega sõiduautot ning kaks kaubaautot.

Eestis saab elektriauto ostmiseks taotleda ka KredExi toetust. Toetust saavad taotleda era- ja juriidilised isikud ning toetusmäär on kuni pool elektriauto soetamise hinnast või liisingu esmasest sissemaksest, kuid mitte rohkem kui 18 000 eurot.

KredExi elektromobiilsuse programmi juht Jarmo Tuisk kinnitas BNS-ile, et seni on elektriautode ostmiseks taotlusi esitatud 92.

"Keskmine taotletud toetuse summa on 14 575 eurot ja toetusi on välja makstud 63 taotlejale," rääkis Tuisk.

Taotluse saajatest 33 on eraisikud, ülejäänud on juriidilised isikud. Kõige aktiivsem taotluste esitamise kuu oli Tuisu sõnul august, mil esitati 33 taotlust. Septembris lisandus seitse taotlust ja oktoobris on juba laekunud kolm taotlust.

"Kui vaadata aastat tervikuna, siis kolmas kvartal oli toetuste osas väga hea. Samas, arvestades üldist automüügi loogikat, ei eelda me, et aasta lõpp kujuneks tormiliseks taotlemiseks," nentis Tuisk,

Nii mitmedki ostjad eelistavad tema sõnul lükata auto soetamise järgmisse aastasse, et registreerida auto juba uue aastanumbri sees.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD