Õdede liit soovib läbirääkimistel keskenduda palgale

pilt on illustratiivneÕdede liit soovib jätkata haiglate liiduga läbirääkimisi, et jõuda kokkuleppele õdede ja hooldajate alampalga tõusus, liit taotleb õdedele 5-eurost ja hooldajatele 3-eurost tunnitasu.

Õdede liidu andmetel on õdede ja hooldajate palgatõusuks vajalik 34,6 miljonit eurot, teatas liit BNS-ile. Õdede liit, perearstide selts ja tervishoiutöötajate ametiühingute liit on palganõudmistele katteallika leidmiseks teinud ettepaneku tõsta lahja alkoholi aktsiisi kangele alkoholile kehtestatud aktsiisiga võrdseks.

„Praeguse streigi taustal on fookus läinud töökoormuste ja töötajate järelkasvule, millega õdede liit on oma valdkonnas jõudnud juba kehtivate regulatsioonideni või nende ettevalmistuseni. Õdede ja hooldajate peamine mure on siiski liiga väike palk ja meie eesmärk on saavutada kokkulepe palgatõusus,“ ütles õdede liidu president Ester Pruuden.

Tema arvutuste kohaselt on lahja alkoholi aktsiisi tõstes võimalik riigieelarvesse tuua 90 miljonit eurot lisaraha.

Töökoormuste reguleerimiseks on õdede liidu ja sotsiaalministeeriumi koostöös valminud sotsiaalministri määrused, mis sätestavad iseseisvaid õendusabiteenuseid osutavate õdede töökoormused. Teiste spetsialistidega põimunud valdkondades on õdede ja hooldajate töökoormuste reguleerimiseks koostöös sotsiaalministeeriumiga ettevalmistusi tehtud.

Ministeeriumil on koostöös õdede liiduga valminud Eestis töötavate õdede kaardistus erialade lõikes, Eestist lahkumise trend ning puuduolevate õdede hulk.

Kehtiva kollektiivleppe järgi on alates 2008. aastast kehtinud alampalgamäär õele, ämmaemandale ja tervishoiuteenust osutavale spetsialistile 3,83 eurot tunnis ja hooldajale 2,11 eurot tunnis.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD