Uuring: veokijuhtide karmid töötingimused ohustavad teisi liiklejaid

FOTO: Inno TähismaaEuroopa Transporditöötajate Föderatsiooni (ETF) värskest veokijuhtide töötingimuste uuringust selgub, et 80 protsenti autojuhtidest tunnistab alalist väsimust, ent töökaotuse hirmus sellest ei räägi.

Liiklusekspertide hinnangul on veokijuhtide väsimus maanteedel oluline täiendav riskifaktor, teatas uuringut kolmapäeval tutvustanud Transpordi Ametiühing (ETTA) BNS-ile.

ETTA esimehe Peep Petersoni sõnul on uuringu tulemus Brüsseli jaoks šokeerivam kui eestlastele ja teistele Ida-Euroopa transporditöötajatele.

„Eestis oleme nende muredega pidanud juba pikka aega igapäevaselt tegelema,“ nentis Peterson. „Umbes 80 protsenti autojuhtidest sööb enda kaasavõetud pakitoitu oma veokites. Konservid lastakse soojaks improviseeritud küttekehadel kabiinis, teepeenral või veoki kütusepaagi peal."

Uuring, milles ETF küsitles nelja aasta jooksul enam kui tuhandet Euroopa autojuhti, näitab, et kümnendik autojuhte sööb sooja toitu vaid nädalavahetustel ja teine kümnendik ei söö sooja toitu mitte kunagi.

Tüüpiliselt on Euroopa autojuhid kodust ära kolm kuni 12 nädalat, Eesti autojuhid isegi kaheksa kuni 16 nädalat ja kogu selle aja veedavad nad veoki kabiinis.

Probleemiks on ka kehvad või puuduvad olmetingimused ning kilomeetri- ja ümbrikupalga maksmine.

„Järgmisel nädalal Autoettevõtete Liiduga sõlmitava palgaleppega taotlebki ametiühing ennekõike veoautojuhtidele makstava palga legaliseerimist, ühtlustamist ja mõistlikele alustele viimist,” rääkis Peterson.

Lisaks tutvustas ETTA ka veokijuhtidele suunatud Eesti parklate kaarti, millega ametiühing soovib tõsta Eesti parklate taset ning soodustada nende juurde rajamist.

„ETF uuring näitab, et 95 protsenti tööpäeva kohustuslikest puhkepausidest tehakse parklates, kus puuduvad kõik sanitaartingimused. Eestis on headest parklatest aga eriline põud,” rääkis Peterson. Ta rõhutas, et ametiühing näitab Maanteeametile kätte parklavabad tühimikud põhimaanteedel ning aitab tänastel parklapidajatel oma teenuse kvaliteeti tõsta.

„Parklad kaardile” projekt on nähtav veebiaadressil www.etta.ee/parklad.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD